Najnovije vesti
Vesti Društvo
"NEĆEŠ ME PREVARITI" Zbog čestih lažnih bolovanja šefovi u Srbiji našli su način da vas i kod kuće "DRŽE NA OKU"

"NEĆEŠ ME PREVARITI" Zbog čestih lažnih bolovanja šefovi u Srbiji našli su način da vas i kod kuće "DRŽE NA OKU"

Opšta je zabluda da detektivi u Srbiji jure samo preljubnike, jer ih zbog toga navodno najčešće i angažuju, a ono što je ovih dana aktuelno to je njihova uloga u raskrinkavanju lažnih bolovanja i proveri tačnosti iz CV-ija.

privatni detektivi_260718_RAS foto Snezana Krstic13_preview Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
privatni detektivi_260718_RAS foto Snezana Krstic13_preview

I tačno je, oni to mogu da rade, ako ih unajme nepoverljivi što aktuelni što budući šefovi, a mi smo istražili kako takva njihova istraga izgleda i koji su im dometi.

Privatni detektivi mogu da budu ovlašćeni da prikupe podatke zaposlenih u ime firme koja ih je angažovala. Međutim, nemaju uvid u medicinske kartone, kriminalne dosijee i pshijatrijska veštačenja o duševnim bolestima.

- Prema zakonu o radu svaki poslodovac ima pravo provere bolovanja zaposlenog i mogućnost da se obrati zdrastvenoj ustanovi. Poslodavac nema uvid u zdrastveni karton i to je strogo zabranjeno, ali ima mogućnost da angažuje detektivsku agenciju koja bi istražila da li je zaposleni zaista na bolovanju, kako bi zaštitio svoje interese ali i interese kompanije - kaže za "Blic" Ratko Jolić sekretar Opšteg udruženja detektiva Srbije.

Kako to detektiv istražuje

Radnik na bolovanju ne sme u vreme bolovanja da stiče imovinsku korist za sebe ili druge, a na praktičnom primeru to bi značilo da ne možete dok ste na bolovanju da obrađujete njivu ili popravljate automobil. A to je lako proveriti.

- Tu, međutim, treba biti obazriv jer ne može neko da vas otpusti jer ste vi recimo prehlađeni, a izveli ste psa u šetnju ili ste otišli do prodavnice. Ali može u slučaju da ste prijavili bolovanje, a otišli ste na more ili radite neki drugi posao - objašnjava Ratko Jolić.

Dok traje bolovanje ne smete da radite druge poslove
Dok traje bolovanje ne smete da radite druge poslove

Zaposleni strahuju da će nove nedavne izmene Zakona o detektivskoj delatnosti ozakoniti uhođenje, ali Ratko Jolić ističe da je data prevelika važnost izmeni zakona, da se šire razne besmislice i naglašava da niko nema pravo bez osnova, ali i licence za rad da prati radnike.

Anketa: Idemo na posao čak i bolesni

Ne smeju da prate i fotografišu

- Zloupotreba bolovanja je povreda radnih obaveza ili radne discipline. Velike firme nemaju svoje interne potencijale da saznaju ako neko pravi mahinacije sa bolovanjem i tu nastupaju detektivske agencije, kako bi se utvrdilo lažno bolovanje. Nijedan licenciran detektiv nema pravo provere dijagnoze kod lekara i uvid u lekarski karton. Takođe, vrlo je važno istaći da nemaju ni pravo da fotografišu i prate ili uhode nekoga - kaže Ratko Jolić.

Kako onda proveraju da li je neko na lažnom ili opravdanom bolovanju?

Zovu komšije, odlaze do kuće...

U ruralnim sredinama mnogi zaposleni uzimaju bolovanje kako bi se posvetili poljoprivrednim poslovima i tako dok primaju uredno platu na račun oni rade drugi posao. Detektivi, kako ističu, utvrđuju lažno bolovanje "isključivo metodama koje zakon dozvoljava". A to je...

- Zovemo komšije telefonom da čujemo šta radi osoba koja nas interesuje, odemo do njene kuće, proverimo da li je išla negde kolima. Ako je neko slomio nogu on ne može da vozi kola ili ako je neko na bolovanju zbog kuka, onda on ne može da radi teške poljoprivredne poslove - objašnjava Jolić i ograđuje se od načina rada onih detektivskih agencija koji nemaju licencu.

Kako proveraju tačnost biografije

Usvajanjem novog zakona detektivi takođe imaju pravo da provere vaš CV, a na ovo nam je ukazala Mila Kisić licencirani detektiv jedne poznate detektivske agencije u Beogradu.

- Osnovni podaci koji su navedeni u CV-iju mogu da se provere, međutim neki delikatiniji podaci ne smeju da se proveravaju bez saglasnosti osobe čiji je CV - kaže Mila Kisić.

Kako objašnjava, poslodavac, kako nema pravo na uvid u zdrastveni karton, teko nema pravo ni da vidi nečiji kriminalni dosije, a ni, recimo, psihijatrisjki izveštaj o duševnim oboljenjima.

Šta misli bivši poslodvac

- Uglavnom sve ostalo je podležno proveri kao što su to, recimo, školska sprema, adresa stanovanja, osnovno karakteristike osobe. Najviše pažnje se poklanja tome kakvi ste bili u prethodnoj firmi, pod kakvim ste je uslovima napustili i kakvo mišljenje o vama ima prethodni poslodavac - kaže Mila Kisić.

Poligraf

Svaka detektivska agencija može da pruži i usluge poligrafa i uglavnom za to angažuje poligrafiste iz kriminalističke policije.

- Ne postoji akredaticiono telo koje bi davalo lincence poligrafistima za rad. Uglavnom to funkcioniše ovako - licencirana agencija angažuje poligrafiste koji imaju 20. godina ili 30. godina staža u kriminalističkoj policiji, onda nakon poligrafskog ispitivanja klijent, a i poslovođa dobijaju dokument sa izveštajem i pečatom - završava Mila Kisić.

Foto: A. Paunković / RAS Srbija

Unajmljuju ih često i roditelji

Detetktivi u Srbiji najčešće rade na prikupljanju podataka o nestalim osobama. Takođe, istražuju maloletničku delinkvenciju i prevare iz oblasti osiguranja.

Rade i na na slučajevima anonimnih pretnji, zaštite intelektualne svojine, kao i prikupljanja podataka o uspešnosti poslovanja kompanija.

Često ih angažuju i zabrinuti roditelji da otkriju da li su njihova deca pripadnici neke od verskih sekti ili narkomanskih grupa.

Čista prošlost

Za licenciranje i nadzor pružanja detektivskih usluga zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema raspoloživim podacima iz policije, u našoj zemlji je registrovano 16 privatnih kompanija koje se bave detektivskim poslovima.

Licenca koju policija izdaje detektivima važi pet godina,a ovim poslom u Srbiji mogu da se bave samo domaći državljani.

Privatni detektivi moraju da imaju čistu prošlost jer svi podležu bezebednosnoj proveri.