');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

KOLIKO SU BEZBEDNE AMBASADE SRBIJE Napad u Atini otvorio brojna pitanja

Upad čoveka naoružanog nožem u Ambasadu Srbije u Atini otvara pitanje bezbednosti naših diplomata i diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu.

ambasada srbije u atini foto printscreen google maps Foto: Google Maps / screenshot
ambasada srbije u atini foto printscreen google maps

U velikom broju ambasada nema video-nadzora, alarmni sistemi ne postoje ili ne rade, a diskutabilan je i broj domara koji pokriva svako DKP. Tako je pre dva dana, naoružani čovek preskočio ogradu, a zatim i provalio u ambasadu Srbije u Atini u kojoj su se u tom trenutku nalazili ambasador Dušan Spasojević sa porodicom i domar.

Čovek je urlao, nepovezano, pa je ambasador čim ga je domar obavestio, pozvao policiju. U međuvremenu, provalio je u samu zgradu, galamio i lomio inventar - objavili su grčki mediji.

Zahvaljujući dobroj proceni domara, koji je pratio šta radi provalnik i telefonom o tome obaveštavao ambasadora, koji je uspeo da zaključa vrata sprata na kojem je bio Spasojević s porodicom pre nego što je naišao izgrednik, sprečena je tragedija.

Ambasadu su uskoro opkolili specijalci, stigle su novinarske ekipe, a pregovori sa izgrednikom trajali su dva i po sata pre nego što mu je oduzet nož. Sada se, kako saznajemo, nalazi u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi, u pritvoru, i da ironija bude veća, njegovim slučajem bavi se ambasada u koju je provalio.

Kako je moguće da neko tek tako preskoči ogradu? Zašto ambasada nema video-nadzor i alarm? Zašto policija zemlje domaćina nije obezbeđivala ambasadu?

Kada je reč o zemlji domaćinu, u jako malom broju slučajeva te zemlje obezbeđuju naše DKP-ove. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za "Blic" da se zalagao za reciprocitet.

- Odnosno da naša policija čuva ambasade zemalja koje obezbeđuju naše DKP-ove, ali je to teško za realizaciju zbog specifičnosti situacija.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Na primer, SAD ne obezbeđuju našu ambasadu i konzulate, ali mi njihovu, iz razumljivih razloga, moramo.

U procesu raznih reformi stalno je razvlašćivana funkcija bezbednosti u okviru MInistarstva spoljnih poslova. Tako je posle 2007. ne samo ukinuta Služba za istraživanje i dokumentaciju, nego je i funkcija bezbednosti naših DKP prebacena na MUP, a kontraobaveštajna na BIA. Tako je u MSP-u ostalo samo odeljenje bezbednosti u okviru sekretarijata.

Najupečatljivija tragedija vezana za ovu tematiku vezuje se za Libiju, kada je dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, poginuli su u američkim vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata. Vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić oteti su 8. novembra kada su iz sedišta ambasade u Tripoliju krenuli za Tunis, a nekoliko dana kasnije fotografije njihovih tela pojavile su se na društvenim mrežama. Do danas nije jasno zašto diplomate uprkos situaciji nisu povučene, kako se dogodilo da budu oteti?

Dačić: Potrebna izmena zakona o nadležnostima

Zbog svega ovoga Dačić kaže da je potrebna izmena zakona i uredbi koje se odnose na nadležnosti. Tada je potrebno videti šta sve može da se uradi zajedno sa MUP-om na bezbednosti objekata i ljudi. "Naložiću državnom sekretaru Ivici Tončevu da izvrši vanrednu inspekciju u vezi za bezbednosti DKP-ova u - poručio je Dačić za naš list.