');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

RUSI OKUPIRALI LOZNICU Intelektualci iz Moskve mir pronašli u Srbiji, a život ovde opisuju jednom rečju: UŽIVANJE!

U okolinu Loznice doselilo se tridesetak porodica iz Rusije. Reč je uglavnom o intelektualcima koji su bežeći od zagrađenog vazduha i gužve u Moskvi, mir pronašli u ovom kraju.

Međusobno se svi druže Foto: Mirjana Čvorić Gubelić / RAS Srbija
Međusobno se svi druže

U Srbiju se, prema podacima ruske agencije za statistiku Rostat, od 2014. godine doselilo ukupno 2.080 državljana Rusije. i dok je većina bežala iz pograničnih krajeva ka Ukrajini, jer se više nisu osećali sigurno u svojoj domovini, pa su sklonište i mir pronašli ovde, neki su opet došli iz potpuno drugačijih razloga – osvojila ih je gotovo netaknuta priroda naših krajeva, sporiji životni tempo i gostoprimstvo ovdašnjih ljudi.

Vladimir i Evelina uživaju u svom novom domu
Foto: Mirjana Grubelić Čvorić / RAS Srbija
Vladimir i Evelina uživaju u svom novom domu

U Podrinje i Rađevinu stigli su, i to ne jedna porodica već na desetine. Kada je Vladimir Suvorov politikolog, predložio supruzi Evelini Nesimovoj, sociologu po struci da napuste Rusiju, izbor je pao na Banju Koviljaču. Ovde su našli ono što im je falilo u Moskvi.

Četiri godine kasnije, njihov život stao je jednu reč: "Uživanje"!

I dok Srbi beže glavom bez obzira iz ovih krajeva, prodaju imovinu kako bi se odselili u obližnje gradove u potragu za poslom i srećnijim životom, ovi stranci nemaju ništa protiv boravka u malom mestu.

- Mirni smo, spokojni, ne primećujemo nikakvu agresiju, a videli smo je mnogo u Rusiji - kaže Evelina.

Glumac i slikarka

Uživaju i poznati ruski glumac i reditelj Nikita Lisjenko i supruga Elena Korolkova, koju Podrinje baš inspiriše da slika. Iako su stigli pre dva meseca, Nikita je već naučio da izrazi osećanja na srpskom.

- Sviđa nam se, sviđa nam se sve - ponavlja on.

Većina ih je iz Moskve, a razlog odlaska uglavnom je isti. Previše urban život nekada ume i da zasmeta.

"Moskva je prezagađena"

- U Moskvi je velika gužva, sve je zagađeno i zbog zdravlja i boljeg života odlučili smo da dođemo ovde - kaže gošća ovog ruskog para.

Ovde imaju mnoštvo prijatelja
Foto: Mirjana Grubelić Čvorić / RAS Srbija
Ovde imaju mnoštvo prijatelja

Zaljubili su se u Drinu, Banju Koviljaču, Gučevo, a onda su ih na svoj način osvojili braća Srbi. Ne kaže se uzalud da su Srbi i Rusi najsličnijeg mentaliteta, od svih slovenskih naroda. Stoga se ovde osećaju kao svoj na svome.

- Ljudi su prekrasni, topli, dobri, srdačni, gostoprimljivi - oduševljeno priča Elena.

Rakija pobedila vodku

Još nisu stigli sve da isprobaju, ali je valjalo uporediti rakiju i vodku. Tako su i izabrali svoju omiljenu.

Nikitu Detkova, autora univerzitetskih udžbenika i istoričara Zorana Tošića zbližila je Darja Aleksandrovna, ruska dobrovoljka i bolničarka koja je previjala ranjene Srbe, a čija hrabrost i danas izaziva divljenje.

Darja Aleksandrovna, ruska dobrovoljka i bolničarka
Foto: Privatna arhiva
Darja Aleksandrovna, ruska dobrovoljka i bolničarka

- Ta ruska ogromna pomoć je bila, pre svega, moralna i materijalna, simbolika da neko ima na ovom svetu ko će pomoći Srbima te 1914. godine, kada su joj mnogi drugi okrenuli leđa - kaže Zoran Tošić.

Na prvoj liniji fronta poginula je braneći srpsku slobodu. U njenu čast na planini Gučevo podignuto je spomen-obeležje.

"Vi cenite i jednog čoveka, a mi zaboravljamo milione"

- Za mene je fascinantno koliko Srbi poštuju istoriju, koliko znaju o Prvom svetskom ratu i ruskim herojima, za razliku od nas koji smo skloni da zaboravljamo. Vi cenite jednog čoveka, a mi zaboravljamo milione poginulih - kaže Nikita Detkov.

Sve to svojevrstan je nastavak vekovne duhovne i i bratske veze ruskog i srpskog naroda. A kako stvari stoje, nastaviće se i to, pre svega, na ovim prostorima.