Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
00:55
Z. Mirković - Vesti A

Razmena teritorija rešenje za Kosovo

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe razgovarao je u petak uveče sa predstavnicima srpske zajednice, na druženju u organizaciji poslanika u bečkom parlamentu Nemanje Damnjanovića i Ilije Tufegdžića, člana Predsedništva Slobodarske privrede. U programu koji je priređen učestvovali su Jelena Davidović na harmonici, SKC "Stevan Mokranjac", Negro bend i Danijel Đurić i Ružica Damnjanović Mimi.

Z. Mirković
Predlaže mirovnu konferenciju: Štrahe objašnjava svoje stavove

Damnjanović i Tufegdžić okupili su u "Markovoj kolibi" više od 200 Srba iz svih sfera života, a Štrahe je iskoristio priliku da prisutnima objasni svoje stavove o Kosovu i naglasio da smatra da bi Austrija trebalo da predloži mirovnu konferenciju za rešavanje pitanja Kosova i ponovio svoju podršku ideji razmene teritorija.

Štrahe je, na susretu sa predstavnicima srpske zajednice u Austriji pod motom "Zajedno za bolju budućnost", ocenio da se problem Kosova mora rešiti, jer sprečava put Beograda i Prištine u EU, a ujedno negativno utiče i na stabilnost i mir u regionu.

- Bez rešenja tog problema nema ni prijema u EU - ponovio je mnogo puta ponavljan stav Beča i Brisela.

Uveren je da je inicijativa razmene teritorija, o kojoj su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači jedini način da se konačno preseče Gordijev čvor.

On je kazao da bi Austrija, zemlja poznata kao posrednik u rešavanju konflikata, trebalo da predloži održavanje mirovne konferencije za rešenje kosovskog pitanja.

- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji ima odlične kontakte sa Prištinom trebalo bi tamo da izvrši svoj uticaj, a ja, koji zastupam interese Srba, učinio bih to u Beogradu - rekao je Štrahe.

On je pred prisutnim Srbima, kritikovao reakciju Prištine na odbijanje prijema u Interpol i objasnio da nije bio za članstvo Kosova u toj organizaciji, ali da je ipak prihvatio da Beč glasa za članstvo jer je na tome insistirao kancelar Kurc. Drugi razlog, kako je rekao, je to što su eksperti objasnili da je to neophodno za uspešniju borbu protiv međunarodnog kriminala. Kazao je i da je bio uveren da Kosovo neće moći da osvoji dvotrećinsku većinu koja je potrebna za prijem u Interpol.

Poručio je da se jasno protivi prijemu Kosova u članstvo Uneska i formiranju vojske Kosova.
Štrahe je podvukao da bez Srbije, koja je ključna zemlja u regionu, nije moguće rešiti ovaj problem.

Dodatni novac porodicama

Štrahe je govorio i o dosadašnjem učniku austrijske vlade koju čine njegova Slobodarska partija i Narodna stranka.
- U ovih 11 meseci mislim da smo dosta toga uradili za građane. Usvojili smo poresko rasterećenje, a od 1. januara svaku porodicu očekuje dodatni novac. Takođe radili smo na rasterećenju zaposlenih, najpre ukidanjem obaveznog osiguranja na nezaposlenost - objasnio je on.
Podsetio je da je dogovoreno i povećanje penzija, te najavio da će uskoro uslediti i nove mere koje sve imaju za cilj da se ponovo rad isplati.

Bolja bezbednost

Ocenio je da je Austrija, pod "najboljim" ministrom unutrašnjih poslova u posleratnoj istoriji, Herbertom Kiklom, iz redova slobodaraca, mnogo učinila u oblasti bezbednosti, što je važno za sve građane ove zemlje.
Rekao je da se konačno proteruju svi koji nemaju legalni boravak i pre svega koji su se ogrešili o zakon.
- To je nešto što doprinosi bezbednosti svih nas, a posebno onim migrantima koji kod nas žive legalno - uveren je Štrahe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online