NASA: Insajt letelica bezbedno sletela na Mars

Tanjug

27. 11. 2018. u 00:50

NASA-ina bespilotna letjelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete

НАСА: Инсајт летелица безбедно слетела на Марс

Foto printscreen YouTube

NASA-ina bespilotna letjelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani u, prenosi Rojters.

Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarašnjem krugu Sunčevog sistema.

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanjumpodataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pera Detlić

27.11.2018. 07:08

Ovi nasini naučnici, misle da smo zaboravili. 1969 godinu, i njihovu prevaru slletanja na mesec, misle narod zaboravijo, možemo nastaviti sa laganjem, lažu da bi ravdali silne milijarde, al to su njihovi problemi, nek njih i lažu za to su školovani, lično ja im neverujem, niti sam im verovao, niti ću

tuzni srba

28.11.2018. 15:28

Uzmimo da je ovo kao i hod po povrsini meseca istina!? Ako je put na Mesec bio zbog navodne sake kamenja, i posle unatoc napredka tehnologije niti je nastavljen niti ima najva niti rezultata istrazivanja? Sta je iza svega zaista ???