"Ukrajinac priznao da je to bila provokacija"

Ruska Federalna bezbednosna služba navodi da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak brodova kroz Kečki moreuz bila provokacija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.11.2018.

00:47

Foto: Tanjug/AP

"Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji", rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, prenela je agencija Tass.

On je rekao da mu je bilo naređeno da iz Odese doplove do Marijopolja.

FSB je saopštio da su provokacijom u Kerčkom moreuzu koordinisala dvojica pripadnika ukrajinske službe bezbednosti te da su ulazak ukrajinskih brodova u "ruske teritorijalne vode direktno naredile kijevske vlasti".

Ukrajinski brodovi su najpre obavestili rusku stranu da ne planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz, naveo je u saopštenju FSB.

Ruska strana ih je obavestila o pravilima graničnog prelaza i pravila prolaska kriz Kerčki moreuz, a prema kojima je predviđeno da se podnese zahtev pomorskoj luci Kerč 48 odnosno najamnje 24 sata ranije, naveo je FSB, koji je dodao da se potvrda izdaje četiri sata pre prolaska.

Međutim, ukrajinski brodovi nisu podneli zahtev već su saopštili da ne nameravaju da "pređu rusku granicu i prođu kroz Kerčki moreuz", naveo je FSB, prenela je ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: