26. novembar  2018. 16.29  →  16.59 | Izvor: Tanjug

J. Joksimović: Početak prisajedinjenja Kosova Albaniji, urušavanje temelja koje su OEBS i EU postavili

BEOGRAD -

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da dogovori albanske i vlade iz Prištine, između ostalog i o ukidanju carina i formiranju zajedničkog Fonda za spoljnopolitičko delovanje, predstavljaju početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja takozvanog Kosova Albaniji.

"To, po svim stavkama potpisanih, a i planiranih sporazuma, uz naglasak na Fond za spoljnopolitičko delovanje tzv. Kosova i Albanije ka postizanju punopravnog članstva u EU do 2025, koji na direktan i otvoren, a očigledno i finansijski obezbeđen način - znači teritorijalnu ekspanziju", navela je Joksimović za Tanjug.

Ona kaže da je cilj da se do kraja uruši multietnički princip i evropski poredak mira i stabilnosti, u celom regionu Zapadnog Balkana, ali, ističe, i evropski poredak zajedničke bezbednosti, demokratije, vladavine prava, socijalne tržišne privrede, vrednosti i slobode, u kojoj je bezbednost nedeljiva, a slobode zasnovane na punom poštovanju svih ljudskih prava.

"Ovo je početak urušavanja temelja koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu celu i slobodnu", navela je ministarka.

Predstavnici kosovske i Vlade Albanije potpisali su danas u Peći nekoliko sporazuma o liberalizaciji granice, carinskim propisima i uzajmnom priznanju vozačkih dozvola.

Mihajlović: Moramo da znamo da li projekat stvaranja 'velike Albanije' na Balkanu ima podršku EU ili ne"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da je premijer Albanije Edi Rama danas u Peći jasno najavio formiranje "velike Albanije" i istakala da bi Evropska unija i Zapad zvaničnike Srbije i Republike Srpske, kada bi davali takve izjave, odmah optužili za hegemoniju i stvaranje "velike Srbije".

zorana mihajlovic jpg

"Očekujem reagovanje Brisela na ovakvo neevropsko ponašanje jer moramo da znamo da li projekat stvaranja 'velike Albanije' na Balkanu ima podršku EU ili ne", rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Ona je rekla da nije slučajno da se od Rame danas čulo opravdanje za trgovinski rat protiv Srbije i podrška povećanju taksi prema robi koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok će roba iz Albanije bez ikakvih taksi da ulazi na Kosovo.

Prema njenim rečima, očekivano je da se danas na tom sastanku Prištine i Tirane nije čula nijedna reč o potpisanim i preuzetim, a neispunjenim obavezama Prištine.

Srodne vesti