Pančevačkim privrednicima značajno beogradsko tržište

Pančevački privrednici imaju tu sreću da su u blizini dvoipomilionskog, beogradskog tržišta. To, umnogome, određuje i privredne tokove u tom gradu.

Za manje gradove blizina metropole može da ima i dobre i loše strane, ali Pančevci se trude da iskoriste sve prednosti toga što se nalaze na 20 kilometara od Beograda.

Privrednici ne kriju da im veliko tržište doprinosi mnogo boljem poslovanju. Čak 70 odsto proizvoda pančevačka Mlekara prodaje u Beogradu. Zbog toga planiraju i proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika:

"Beogradsko tržišto nam je jako interesantno, jer veliko tržište od 2 miliona stanovnika nam mnogo znači.Tu su svi mogući inputi koji ulaze u proizvodnju i koji su niži i zato nam je beogradsko tržište oduvek prioritet i tako će biti i ubuduće", kaže Miloš Žeželj, direktor Mlekare u Pančevu.

Ne tako davno Beograđani su u redovima čekali da u njihove prodavnice stigne hleb iz banatske ravnice. Sada je konkurencija mnogo veća, ali se i dalje skoro polovina proizvoda ove Pekare proda u glavnom gradu:

"Mislim da je jedini put za koji sam sto posto sigurna da je pravi, pošto znam mnogo privrednika, a koji dobro rade u Beogradu da prvenstveno kvalitetnim proizvodom mogu uspeti u Beogradu, a jako je važno postići dobar odnos između kvaliteta proivoda i cene koju mi možemo da ponudimo", objašnjava Olivera Milinović, direktorka Pekare, Pančevo.

I više novca u budžetu grada Pančeva pokazatelj je dobrog poslovanja na tržištu susednog grada:

"Bitno je da kao grad možemo da iskoristimo tu prednost blizine Beograda i da imamo što više registrovanih privrednika, jer oni zapošljavaju naše sugrađane, plaćaju porez na imovinu, plaćaju porez na zaradu lokalnom budžetu i dobro je da ih i ubuduće imamo što više, jer će nam na taj način i javni prihodi biti veći, a procenat nezaposlenosti manji", smatra Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Lokalna samouprava ulaže u infrastrukturu i gradi se sve više stambenih blokova na opremljenim javnim površinama, a prosečna cena novog stana u širem centru grada je oko 900 evra po kvadratnom metru.

Ako se ima u vidu mirniji način života, niže cene i korektni komšijski odnosi - eto Beograđanima lepe prilike za dobar i ekonomičniji život nadomak dvomilionske metropole.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво