Svet

0

Mas: Ruska blokada Azovskog mora neprihvatljiva

Autor: MIM

Izvor: Beta

Mas: Ruska blokada Azovskog mora neprihvatljiva

Izvor: Foto: Beta / AP

"Važno je da se blokada ukloni", naveo je Mas na Tviteru, istovremeno pozvavši Moskvu i Kijev na "deeskalaciju".

Napetosti u Azovskom moru su juče eskalirale, a Kijev je optužio Rusiju da je pucala na ukrajinski brod i blokirala ulaz u to more koje se nalazi između Krima i istočne Ukrajine, kojom upravljaju proruski pobunjenici.

Ruska mornarica je tom prilikom u Kerčkom moreuzu zaplenila dva ukrajinska ratna broda i jedan remorker. U incidentu je bilo ranjenih.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert pozvao je danas na "puštanje na slobodu" ukrajinskih brodova i mornara. Zajbert je ocenio da je ruska upotreba "vojnih sredstava" u ovom slučaju pokreće "ozbiljna pitanja" kao i da nema nikakvog "vidljivog opravdanja" za to.

On je pozvao ove strane da počnu dijalog da bi rešile krizu.

Za danas je u Berlinu planiran sastanak o Ukrajini Normandijske četvorke, koju čine Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina, na nivou političkih direktora ministarstava spoljnih poslova. Nemačko ministarstvo je saopštilo da će pitanje jučerašnjeg incidenta sigurno biti na dnevnom redu sastanka.

Normandijska četvorka bi trebalo da obezbedi sprovođenje mirovnog sporazuma iz Minska, koji su četiri zemlje potpisale u februaru 2015.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR