');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

"NATERALE SU JE DA SE SKINE USRED SELA, GOLA PUZI I SEBI ISKOPA GROBNICU" Danas presuda Ranki Tomić zbog stravičnog ratnog zločina

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu Ranki Tomić optuženoj za ratni zločin u mestu Radić kod Bosanske Krupe 1992. godine jer je zlostavljala 18-godišnju bolničarku armije BIH Karmen Kamenčić, koja je potom ubijena.

Presuda Foto: Alo.rs / Arhiva
Presuda

Tomićeva se tereti za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima, a njen slučaj je beogradski sud preuzeo od Kantonalnog suda u Bihaću.

Tužžilašštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. maja 2016. godine i preciziralo je 16. novembra 2018. godine.

Tomićeva je navodno bila starešina Fronta žena Petrovac, a tereti se da je mučila, nečovečno postupala i učestvovala u zločinu nad Kamenčićevom koja je ubijena hicem iz pištolja maloletnog meštanina.

Za ovaj zločin su u Bosni i Hercegovini ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac.

Politika je prenela navode optužnice prema kojoj je Kamenčićeva bila naterana da se skine na sred sela u prisustvu meštana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu.

U nju je pucao maloletni meštanin dok je ležala povređena u iskopanom grobu.