Svet

0

Ruski brod udario u ukrajinski tegljač blizu Krima

Autor: JU

Izvor: Beta

Ruski brod udario u ukrajinski tegljač blizu Krima

Izvor: Foto: pixabay

Incident se dogodio danas kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

"Brodovi ruske obalske straže izveli su otvoreno agresivne akcije prema brodovima ukrajinske ratne mornarice" za ; vreme tranzita, navodi se u saopštenju i dodaje da je brod ruske obalske straže oštetio motor, trup , ogradu i jedan čamac za spasavanje na ukrajinskom tegljaču.

U saopštenju se navodi da je Rusija bila unapred obaveštena o planiranom tranzitu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da su ukrajinski brodovi kršili ruske teritorijalne vode koje su privremeno bile zatvorene, prenose ruske agencije.

"Njihov cilj je jasan... da se stvori konfliktna situacija u toj oblasti", navodi se u saopštenju FSB-a i ne pominje da je udaren ukrajinski tegljač.

Ruska novinska agencija Interfaks kasnije je je javila da je Rusija zatvorila prolaz za civilni saobraćaj.

Rusija polaže pravo na vode kod Krima od pripajanja tog poluostrva 2014. godine, prenosi Frans pres.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da namerno blokira plovidbu komercijalnih brodova preko Kerčkog prolaza, jedinog pomorskog puta između Crnog mora i Azovskog mora.

Ukrajina optužuje Moskvu da pokušava da blokira njene luke, odnosno da priprema ofaznivu na Marijupolj, poslednji veći grad pod kontrolom Kijeva na istoku Ukrajine.

 

Rusija krivi Ukrajinu za sukob na moru

Ruska Federalna služba za bezbednost (FSB) saopštila je danas da ima dokaza da je Ukrajina odgovorna za sukobe ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

"Postoje nesporni dokazi da je Kijev pripremio i organizovao provokacije u Crnom moru. Ovi materijali biće uskoro objavljeni", navodi se u saopštenju FSB-a.

Ukrajina i Rusija razmenjuju optužbe oko današnjeg incidenta blizu spornog Krimskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014, što je povećalo tenzije između dve zemlje i podstaklo Moskvu da blokira saobraćaj kroz Kerčki prolaz.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR