SZS: Žene izložene i fizičkom i ekonomskom nasilju

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, Ženska mreža Saveza za Srbiju održala je akciju u centru Beograda i ukazala na porast nasilja u, kako kažu, svim segmentima života.

Predstavnica Ženske mreže SZS Tatjana Manojlović napomenula je da je od početka godine ubijeno 30 žena, kao i da pored primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, žene više nisu sigurne ni u svojim kućama, a ni u inistitucijama sistema.

"Prošle godine smo bili svedoci brutalnih ubistava u i ispred centara za socijalni rad, a ove godine desio se i pokušaj ubistva žene u samoj sudnici", rekla je Manojlovićeva.

Ukazala je da su žene izložene ne samo fizičkom nasilju, već i ekonomskom, seksualnom i psihlološkom, kao i da su često, kaže, etiketirane i prozivane za pad nataliteta.

"Nekim merama država ih tretira kao mašine za rađanje i to ih dodatno osiromašuje i destabilizuje. Zato zahtevamo od države da obezbedi uslove za život bez nasilja i da se striktno pridržava zakona, jer zakoni nisu toliko loši koliko sistem pokazuje slabost i nedoslednost u njihovoj primeni", kaže Manojlovićeva.

Kako je na deset koraka od štanda SZS bio štand SNS, novinari su prethodno upitali potpredsednicu SNS Mariju Obradović da li je čula da su se poslanice opozicije ogradile od izjava pojedinih lidera opozicije koji su pozivali na vešanje i silovanje premijerke Ane Brnabić, na šta je ona odgovorila da nije čula.

Potom su novinari tu izjavu preneli Manojlovićevoj i upitali je da prokomentriše, na šta je ona odgovorila pitanjem "a gde one to da čuju?".

"Mi se jesmo ogradile od svakog govora mržnje, ali, na žalost, nema prilike da se reč opozicije i žena iz opozicije čuje. Svaki od lidera opozicije je osudio ružne poruke i neprimerene govore, kao i žene iz Ženske mreže SZS, ali to nije izazvalo naročitu pažnju javnosti", rekla je Manojlovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво