MEJOVA O BREGZITU: Sporazum je bio najbolji i jedini mogući, poslanici će glasati pre Božića
Foto: Reuters

neće biti ponovnih pregovora

MEJOVA O BREGZITU: Sporazum je bio najbolji i jedini mogući, poslanici će glasati pre Božića

Planeta -

Britanska premijerka, Tereza Mej, izjavila je danas da je sporazum o Bregzitu koji su lideri Evropske unije danas potpisali "najbolji i jedini mogući sporazum" za koji će britanski parlament glasati, a ujedno je upozorila poslanike da neće biti opcija za ponovno pregovaranje.

Mejova je novinarima, posle jutrošnjeg samita, rekla da se saglasila sa liderima EU, istakavši da neće biti drugih opcija na stolu do istupanja njene zemlje iz evropskog bloka 29. marta.

"Ako ljudi misle da će nekako ipak biti ponovnih pregovora, to se neće dogoditi", istakla je.

foto: Reuters

Mejova je navela da će britanski parlament do Božića glasati o sporazumu o razlazu sa EU.

Prema njenim rečima, današnje potpisivanje sporazuma na samitu EU označava kraj jedne faze i početak "ključne nacionalne debate" o budućnosti Britanije.

Britanska premijerka poručuje da će se boriti "srcem i dušom" da stekne podršku za sporazum, koji nailazi na ogromno protivljenje među konzervativnim poslanicima, kao i među opozicijom.

foto: EPA

"Mislim da imamo dužnost kao parlament... da sprovedemo Bregzit", istakla je.

Napomenula je da će sada pokušati da poslanike ubedi da podrže sporazum objavljujući analize i obraćajući se javnosti, a istovremeno je naglasila da će zemlja, ukoliko sporazum bude odbačen, biti suočena sa većom neizvesnošću.

Premijerka Mej kaže i da nije tužna što napušta EU, iako priznaje da se neki Britanci i neki evropski lideri tako osećaju.

Istakavši da je "puna optimizma" u pogledu budućnosti Britanije izvan EU, rekla je da na taj način, zapravo, svi treba da krenu dalje i najavila da će Britanija i nakon istupanja imati tople i prijateljske odnose sa evropskim zemljama.

Britanija je, zaključila je Mejova, postigla "dobar sporazum", sa mnogobrojnim prednostima za tu zemlju i njen narod.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track