Bošnjačka zloupotreba oružanih snaga BiH!

S. Mišljenović

25. 11. 2018. u 13:50

Predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine o tzv. 25. novembru, Danu državnosti. Dodik: Neprihvatljivo da postroje vod na datum koji ne priznajemo

Бошњачка злоупотреба оружаних снага БиХ!

Počasni vod OS BiH na Bobovcu / Foto AVAZ

ANGAŽMANOM počasnog voda Oružanih snaga BiH povodom obeležavanja takozvanog dana državnosti BiH zloupotrebljene su procedure, ignorisan rad Predsedništva kao vrhovnog komandanta, i to pokazuje dokle je spremno da ide političko Sarajevo, poručio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema njegovim rečima 25. novembar nije dan državnosti BiH, kako to žele da prikažu Bošnjaci, i upotreba počasnog voda čisto je kršenje pravila i propisa regulisanih činjenicom da je Predsedništvo BiH vrhovni komandant.

- Nemoguće je prihvatiti činjenicu da se počasna jedinica OS BiH postroji na taj datum koji mi ne priznajemo, a s druge strane da se ospori upotreba te počasne jedinice za dan Republike Srpske - rekao je Dodik, komentarišući činjenicu da pripadnici OS BiH, ipak, prisustvuju obeležavanju tzv. dana državnosti na Bobovcu.

Dodik je istakao da Predsedništvo u njegovom mandatu nije raspravljalo o tome, a da je moralo ako u vezi s tim postoji nesaglasnost. Naveo je da su ga obavestili da je dosadašnje Predsedništvo usvojilo "neki operativni plan upotrebe počasne jedinice" i da to pravo "izvlače iz toga".


- Smatram da je novo Predsedništvo moralo da o tome donese odluku. Ono je ponovo ignorisano i nije bilo nikakvih traženja od druge dvojice članova Predsedništva da se to stavi na dnevni red, što govori o njihovoj nameri da ignorišu rad Predsedništva kao vrhovnog komandanta - ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, BiH ne može da funkcioniše na bazi volje samo jednog ili dvojice članova Predsedništva, već isključivo kao kolektivni organ.

- Za nas 25. novembar nije dan državnosti BiH, kako to žele prikazati Bošnjaci, i to je savršeno jasno, jer o tome nikada nije doneta nijedna odluka, niti propis kojim je to regulisano. To je interni akt Bošnjaka - naglasio je Dodik.


Milorad Dodik / Foto Nezavisne

On je naveo da ne želi da ulazi u sve istorijske činjenice koje govore o tome da to ne može i nikada i nije bio dan državnosti, te objasnio da je dan ZAVNO BiH direktno povezan sa Avnojem, koji je osporavan među Bošnjacima, i da to ne može da bude bez jedne celine.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima trasira put da se BiH reši tutorstva.


- Bez obzira na kritike i napade u vezi sa potezima člana Predsedništva iz RS Milorada Dodika, to predstavlja put da se BiH reši tutorstva i da njeni građani preuzmu sva rešenja u svoje ruke i budu odgovorni za njih - rekao je Čubrilović.

Govoreći o 25. novembru, koji se slavi u Federaciji BiH kao takozvani dan državnosti BiH, Čubrilović je rekao da RS taj datum ne priznaje.

- Ukoliko želi napred, BiH konsenzusom mora da postigne rešenja koja će biti na zadovoljstvo sva tri naroda, a ako toga nema, BiH će da tavori kao prethodnih godina - rekao je Čubrilović.

Marina Pendeš, ministar odbrane BiH, takođe nije odobrila upotrebu počasnog voda Oružanih snaga BiH povodom obeležavanja dana državnosti BiH, pošto kako je rekla, 25. novembar nije dan državnosti i nikada nije doneta takva odluka.


RATNA ZASTAVA REPUBLIKE

KOMENTARIŠUĆI da je javnosti poznato da se u kabinetu bošnjačkog člana Predsedništva BiH nalazi zastava nepostojeće takozvane Republike BiH, Dodik je rekao da je to neprihvatljivo.

- To je neprihvatljivo, nedopustivo, ali nemam nameru da napadam njegov kabinet kao što je on napao moj. Ta ratna zastava nije verifikovana na niovu BiH nijednom odlukom, ali jeste verifikovana zastava Srpske odlukom Ustavnog suda - rekao je Dodik.








Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Miroslav

25.11.2018. 14:08

Vi stvarno dajete poluinformacije i ovo pišu amateri. Zašto nema napomene ko je to angažovao počasni vod, jer zadnje što znamo je da ministrica nije dala potpis?

Boki

25.11.2018. 15:39

Zato će Srpska pre biti nezavisna, ako oni budu nastavili sa takvim ponašanjem, koristite njihove metode pri razbijanju Jugoslavije.

Conte

25.11.2018. 20:48

Eto već na početku nisi uspeo da sprečiš nešto što si stalno prigovarao Ivaniću. Da si hteo to si mogao preko Pendeševe - tvog prijatelja Čovića - mogao si ovo sprečiti, a ne jaukati i naricati.

Анти Антифа

25.11.2018. 20:50

За све то и АВНОЈ и ЗАВНОБИХ крив је Краљ. Који је створио Југославију, наместо да је остао на нашој лепој Србији. Па би ми данас живели лепо и безбрижно .

Boban

25.11.2018. 21:45

Pocinju predstave za budale (medju sva tri naroda), kojima nece biti kraja. Ili ce na kraju, to sve zbog takvih politicara, kulminirati sukobima? To sto smo najbjednija drzava u Evropi (a i u takvoj bijedi, Srpska jos siromasnija i zaduzenija), koga je to briga?!

Boby145

26.11.2018. 02:25

NE dajte takve komentare ulicne politike! Citajte vise informacija iz raznih novina i vise zemalja kad vec koristite internet. Nije ih mogla sprijeciti ni ministarka odbrane BiH. Balije hoce provocirati,a nemaju svoju istoriju, jer im je srpska sve do poturcavanja pa se na ovaj nacin hoce identificirati. Za sve je krivo Kosovo, da ne pade pod Turke, nikada ne bismo ovo gledali. A i posle je bilo puno gresaka. Budimo dostojanstveni i slozni, ponosni. Vreme radi za nas!

pablo

26.11.2018. 02:33

Svecanom prijemu u Sarajevu povodom dana drzavnosti je prisusvovao i Petar Ivancov, ruski ambasador i mnogi drugi.... samo Mileta nema kao predsjedavajuceg predsjednistva. To dovoljno govori da zivot ide dalje a ti se Mile ljuti koliko hoces....kere laju karavani prolaze