PREDSEDNIK O STANJU NA KiM: Haradinaju ostalo 26 dana da nam sruši vlast

Tanjug

25. 11. 2018. u 12:05

Aleksandar Vučić izjavio je povodom pisanja medija o navodnom austrijskom predlogu za održavanje mirovne konferencije o Kosovu i Metohiji, da takav predlog nije dobio, ali da se tako nešto mora dobro izanalizirati

ПРЕДСЕДНИК О СТАЊУ НА КиМ: Харадинају остало 26 дана да нам сруши власт

Ilustracija

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pisanja medija o navodnom austrijskom predlogu za održavanje mirovne konferencije o Kosovu i Metohiji, da takav predlog nije dobio, ali da se tako nešto mora dobro izanalizirati i da se ne smeju donositi ishitrene odluke.

"Nisam dobio takav predlog. Nedavno sam bio sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i to nisam čuo", rekao je on novinarima u Novom Sadu.

Na insistiranje kakva bi bila njegova reakcija ako bi takav predlog bio i formalno i iznet, Vučić ističe da ne može da reaguje na osnovnu novinskih vesti o najvažnijim pitanjima za našu zemlju.

"Tako nešto morate da analizirate. To nije pitanje na kojem se žuri i donose ishitrene odluke. Niti potcenjujemo niti hvalimo takav neki predlog, ali treba da vidimo da li zaista postoiji, pa će onda Srbija doneti odluku da li da ga prihvati", rekao je on.

VUČIĆ: LICEMERJE ALBANACA I ONIH KOJI TO DOZVOLjAVAJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je kao vrhunac licemerja, ne samo Albanaca, već i onih koji to dozvoljavaju, najavljenu zajedničku sednicu vlada Kosova i Albanije, na kojoj će razmatrati uklanjanje međusobnih ekonomskih barijera.

Upitan da prokomentariše najavu iz Prištine o zabrani ulaska srpskim ministrima, Vučić je samo kratko rekao da Prišina sada neće da pusti nikoga od državnih funkcionera.

"Ali, vidim da su za sutra zakazali zajedničku sednicu sa Vladom Albanije, da hoće da ruše sve granice i barijere. Ali, to je vrhunac licemerja, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, već i i onih koji to dozvoljavaju", poručio je Vučić.

VUČIĆ: NE ZNAM GDE JE RADOJIČIĆ


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna gde je potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić, ali i da su prištinske vlasti tačno znale gde je i kada prešao na teritoriju Kosova i Metohije, u trenutku kada su želeli da ga privedu.

Na pitanje novinara da li zna gde se nalazi Radojičić, čiju su zgradu u Kosovskoj Mitrovici pre nekoliko dana, u sklopu akcije hapšenja Srba, pretresle snage ROSU i za kojim tragaju, Vučić je odgovorio:

"Ja ne znam, a vi?".

Na opasku novinara da je u čevrtak bio u Beogradu na sastanku Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM, Vučić kaže da je Radojičić prešao na teritoriju Kosova i da su to albanske vlasti znale u trenutku kada su želele da ga privedu.

"Znali su i tačno vreme. A, što se tiče Srbije mi nismo ništa dobili od albanskih vlasti o njemu. Da to imate u vidu", rekao je Vučić.

VUČIĆ: HARADINAJU OSTALO 26 DANA DA ISPUNI PRETNjE I SRUŠI VLAST

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Haradinaj izjavu o tome da on, Vučić, želi da ruši vladu u Prištini, morao da da pošto je postalo izvesno da se njegove prethodna pretnja tipa "ili priznanje nezavisnosti ili se ruši vlast u Beogradu" ne ostvaruje.


„Pošto je izvesno da neće doći do priznanje, ostao mu je samo drugi deo, ostalo je još 26 dana dok ne istekne tih mesec dana rušenja vlasti u Srbiji", podsetio je on.

Kako je Haradinaj rekao da je njegova vlada na Vučićevom udaru navodno zato što on ne pristaje na podelu Kosova, valjda za razliku od Tačija, Vučić je rekao da on ne naseda na takve trikove, koje su i u različitim svetskim centrima moći pokušavali da mu prodaju, a to je da je velika razlika između Hašima Tačija i Haradinaja, i da se oni tobože svađaju i tuku.

„Da, oni se svađaju i tuku međusobno, ali kada je borba protiv Sbrije u pitanju apsolutno su jedinstveni, kao i u borbi protiv interesa Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", podvukao je Vučić.

Kazao je i da je jedini koji je primetio i ukazao da Haradinaj nije doneo sam ovakve takse, koje su anticivilizacijske, već su za to glasali i Tačijevi ministri.

Podsetio je i na Tačijev predlog ustavnom sudu da ono što su dobile srpske opštine bude ponovo oduzeto Srbima.

„Ne pravimo nikakvu razliku između njih. Naši iz Srpske liste gledaju kako da poboljšaju život narodu. Ne zanimaju nas unutrašnje albanske borbe", rekao je on.

Kad je reč o Haradinajevoj pretnji da takse ostaju do priznanja Kosova, predsednik Vučić je, odgovarajući novinarima u Novom Sadu, ukazao da EU, na osnovu S SP-a, ima dovoljno instrumenata da jasno objasni prištinskim vlastima da je nemoguće da opstanu sa ovakvim odlukama.

„Na EU je želi li da učini to ili ne", podvukao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja posle sastanka sa ambasadorima kvinte da neće povlačiti donete mere.

VESIĆ: CILj PRIŠTINE JE DA SE SRBI PROTERAJU SA KIM

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je danas da je uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i upad ROSU na severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje Srba, samo nastavak politike prištinskog rukovodstva čiji je cilj zastrašivanje Srba i njihovo proterivanje iz južne srpske pokrajine.


"To je deo njihove konstantne politike kojom pokušavaju da pod tenzijom drže srpsko stanovništvo, kako ti ljudi ne bi videli perspektivu života na KiM. To je cilj koji postoji više decenija", rekao je Vesić za TV Pink.

Još jedan od razloga tih mera, navodi Vesić, jeste pokušaj pritiska Prištine na međunarodnu zajednicu, jer, ističi, verovatno nisu zadovoljni pozicijom koju trentno imaju u međunarodnoj zajednici. Te mere su, ponavlja, posledica frustracije prištinskog rukovodstva, čiji, kako kaže, plan stvaranja nacionalne države na teriotoriji Srbije nije uspeo, i poručio da je vreme da shvate da bez dogovora sa Srbijom nema trajnog rešenja.

Kaže da međunarodna zajednica i EU moraju da preduzmu odgovornost rešavanja pitanja KiM, jer je to, naglašava Vesić, evropski problem. Ukazao je da prištinsko rukovodstvo ne interesuje šta kaže EU, te da je jedina adresa koju njih interesuje SAD.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (153)

bager

25.11.2018. 12:25

Ne postujuci iskonsko pravilo reciprociteta jos iz pocetka rata 1991 kad je Tudjman cistio Hrvatsku a ni za vreme Kosovskog proglasenja,,Srbi su najveci gubitnici ,,da su javno lideri rekli 3 Vi istrujete nase ljude e pa i mi vcemo vase istrivati iz Srbije ,,ilo bi svet zaustavio " ciscenje " sa obe strane ili bi precutno gledaosad ne bi imali ovoliki broj nesrba u Srbiji i ovoliki broj siptara koji ce kad tad ponovo traziti republjik Presevo mozda .

Maja

25.11.2018. 12:37

Naravno, cim predsednik nesto sazna ili mu bude ponudjeno to ce se i narodu proslediti da bude upucen.

Nesa

25.11.2018. 12:37

Sve da se presiptia i da se uradi ono sto je najbolje kao i do sada imamo puno poverenje u predsednika Vucica jer ce jedino on da donese pravu odluku koja je najbolja za sve Srbe.

Darko L

25.11.2018. 12:38

Dosta nam je paušalnih priča Srbija čeka konkretan odgovor EU na sve ove sramne postupke Prištine.

Jelena

25.11.2018. 12:40

Naš državni vrh u ovim teškim vremenima mora da deluje smireno i bez ishitrenih poteza, verujem u njih.

Karlo

25.11.2018. 12:40

Haradinaj ne zna vise sta ce od sebe od besa. On da srusi vlast u Beogradu, pa molim vas, Srbija je uz svog predsednika i za Srbiju.

Srpski patriota

25.11.2018. 12:50

Predsesniče, molimo Vas prekinite više da pričate o sebi. Vas ce smeniti narod ili na izborima ili ako podnesete ostavku. Moli Vas srpski narod, prestanite da se bavite politikanstvom već nalazite rešenja za humanitarnu i izbegličku katastrofu koja se sprema našem narodu. Šta je rekao, kazao nas neprijatelj i krvnik čujemo i sami. Molimo Vas da pošto je vaša politika doživela fijasko razmislite o svemu još jedanput.

Marina

25.11.2018. 13:00

Vucic tri puta meri a jednom sece. Tako o svakom predlogu on pametno odlucuje.Albanci su najveci licemeri a i oni koji sve to podrzavaju.

VladimirBK

25.11.2018. 13:03

Вучић је увек био спреман на договор, за разлику од Албанаца који су склони провокацијама и опструкцијама.

Janko

25.11.2018. 13:19

Haradinaj je jedan običan provokator i kriminalac i Srbija treba da slavi taj dan kad on završi u Hagu!

Nikola

25.11.2018. 13:23

predsednik izludjuje Albance svojin intelektom,nije im jasno vise kako sta god da urade obije im se o glavu,ponosan sam na naseg predsednika

Heroina

25.11.2018. 13:37

Srbija strpljivo i mudro prati situaciju i sigurno ima plan za slučaj eskalacije prištinskih mera.

Petar

25.11.2018. 13:41

Haradinaj oseća da mu se klima fotelja pa povlači poteze očajnika,ali ne shvata da ovim još više ruši samog sebe.

bananana

25.11.2018. 13:41

Srbima nije omoguceno ni osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja. EU mora da reaguje i da zastiti neduzne civile.

sasa

25.11.2018. 13:42

Posto nisu dobili to za sta su albanci lobirali sada moraju nekako da se opravdaju nazalost nas narod ispasta

Miki

25.11.2018. 13:42

Znamo svi vrlo dobro da Albanci imaju samo jedan cilj, a to je da proteraju nase ljude sa KIM! Epa, necemo to dozvoliti ni po koju cenu!

STEFAN

25.11.2018. 13:43

Umesto da smo svi slozni kad je ovako tesko stanje,kada napadaju drzavu sa svih strana,mi izmedju sebe pravimo jos veci razdor i haos.Ovi iz opozicije kao da su jedva cekali da se ovo desi na Kosovu.

star

25.11.2018. 13:51

Haradinaj je obećao da će da sruši vlas u Beogradu, njemu se pridružila i izdajnička grupa iz naše zemlje, ali su zaboravili na građane Srbije, koji to rušenje vlasti nikako neće dozvoliti.

Filip

25.11.2018. 13:55

Bas da vidim sta ce reci kad mu istekne taj rok od 30 dana, sta li ce novo lupiti doticni siptar...

jova

25.11.2018. 13:59

Mirovna konferencija - da,ali ne sa siptarima koji su porazeni...zna se ko nam je oteo Kosovo i sa kim treba pregovarati...

sani

25.11.2018. 14:05

Srbija i dalje vodi politiku mira i stabilnosti, a Haradinaj se malo prešao ako je mislio da može da sruši vlast u Srbiji. Mnogo se precenio.

Laki

25.11.2018. 14:18

Ovo sto radi haradinaj je sramota,pa ne moze da se na silu natera da Srbija prizna nezavisnost Kim to se nikad nece desiti

Milan

25.11.2018. 15:02

Svakako da je situacija na KiM alarmantna, ali nas predseenik se bez obzira na sve bori da ocuva stabilnost i mir koliko je to god moguce

Kristi

25.11.2018. 15:16

Ovo sto radi haradinaj je sramota,pa ne moze da se na silu natera da Srbija prizna nezavisnost Kim

emili

25.11.2018. 15:33

Srbija je mala ali ponosna zemlja koja ce uvek biti uz svoj narod ma gde on bio. Nasa zemlja je nasa svetinja.

деда Радашин

25.11.2018. 15:41

Да ли је у Београду проблем нерешавања проблема са Албанцима или ,,рушење власти". Не разумем, како Харадинај може срушити власт и Вучића.

Равногорац КРСТО

25.11.2018. 15:49

 Лепо седите са Америма и Британцима и договрите се. Јер Шипштари су вам искрено признали да о њима одлучују Амери. Изгледа ми да је ова политика Београда иста као она Недићева. Одлични односи са Меркеловом, као Недић са Хитлером, па ми Срби страдасмо.

Kalina23

25.11.2018. 18:32

Haradinej moze samo da se sluzi provokacijama.To je covek koji ce kad tad biti iza resetaka.

Dijego

25.11.2018. 18:37

Pre sto godina Srbi su se ujedinili i to je zaista obeležilo našu istoriju. Kralj Petar 1 je jako poštovan bio u Srbiji.

Tamy

25.11.2018. 18:55

Koliko god se Srbija trudi da problem Kosova resi diplomatskim putem, to Pristina krsi sve moguce medjunarodne norme i provocira Sbiju.

Tamy

25.11.2018. 19:34

Dosta je bilo vise albanskih provokacija, medjunarodne institucije moraju da sankcionisu neprimereno ponasnje Pristine.

Neven

25.11.2018. 19:36

Mislim da će se tih 26 dana odnositi na Haradinaja jer će na narod linčovati jer albanci danas plaćaju hleb duplo skuplje.

Sara

25.11.2018. 19:49

Srbija nece dozvoliti progon Srba iz Pristine!Nadajmo se da ovakav teror od strane Prištine neće proći nekažnjeno od EU.

Sanja

25.11.2018. 19:49

Srbi sve hoce mirnim putem, al ne vredi sa siptarima nema dogovora... svaki potez im je katastofalan i unosi nemire.

milos

25.11.2018. 20:02

Oni ne shvataju da mi nikada necemo priznati Kosovo, i svaki njihov potez je ocajnicki jer u sustini znaju da smo slozniju i snazniji u dogovorima i imamo ljude koji znaju sta rade kada je u pitanju vodjenje drzave.

Kristina

25.11.2018. 20:11

Od Tacija i Haradinaja se ne moze cuti nikakav predlog za pronalazenje kompromisnog resenja, vec samo predlozi za nove provokacije.

milka

25.11.2018. 20:17

Svoje poraze Albanci iskaljuju na srpskom narodu ,pa nisu vam oni krivi sto ste necivilizovani lazovi i sto negujete kriminal pa kao takvi niste nigde za pristup a kamo li u EU.

Ivan Zgrozeni

25.11.2018. 20:38

Ne zaboravite da to ne govori Haradinaj. Njemu je samo izletelo iz usta sto je scemarista pripremio. Kada uvode takse, zabranjuju ulazad predstavnicima srpske drzave, imaju zajednicke sednice vlada oni vam pokazuju da su nezavisni, da im ne mozete nista. Pazite se. Djindjicu su prvo poslali upozorenje, Ivanovicu su prvo zapalili automobil...

Ana

25.11.2018. 20:56

Nikada Vucic nece ishitreno da odreaguje na bilo kakve predloge, dva put meri jednom seci, time se vodi i to je dobra politika za sada.

Radomir

25.11.2018. 21:02

Haradinaj treba da odgovara pred specijalnim sudom za sva zlodela koja je pocinio na Kosovu a i ko zna gde jos.

Mane

25.11.2018. 21:11

Situacija na KiM je krajnje kriticna ali Srbija nece nasesti na provokacije i mirnim putem ce pokusati da resi probleme

Tanja

25.11.2018. 21:26

Pa oni međusobno ne mogu da se dogovore a ne vlast u Beogradu da sruše. Što nije izjavio da želi rešenje, kompromis? Ne, izjavio je da će da sruši vlast....pa, bravo...

Ancika

25.11.2018. 21:41

Ne priznajemo Kosovo, ne damo sto je nase i borimo se kao lavovi, znaci ne mogu nam nista

Nikola

25.11.2018. 21:54

Pozivom da se sruši vlast u beogradu Haradinaj je pokazao koliko je on zapravo neozbiljan političar i štetan.

Milenko

25.11.2018. 22:44

Teroristi koji drže poluge vlasti na KiM sprovode grozne i nasilne mere protiv srpskog stanovništva. Međunarodna zajednica mora ozbiljno time da se pozabavi.

mara

25.11.2018. 23:27

Pristina moze da odustane,oni zele da zadovolje samo svoje interese, mi cemo se uvek boriti za integritet nase zemlje.

4

26.11.2018. 00:08

Ovo Albanci ne rade sami a zna se cije je to remek delo.Amerika iskaljuje bes jer vise nije toliko mocna da sve odluke budu po njenoj volji vec su tu Kina i Rusija koje stoje kao prepreka za sve

Marija

26.11.2018. 07:59

Ne moze jedan Haradinaj da rusi volju gradjana Srbije ali SzS bi ga docekao sirokih ruku u svoje redove.

nmnm

26.11.2018. 08:18

Haradinaj može samo da sanja, uskoro će Haradinaj odgovarati za svoja dela, ratne zločina na prostoru KiM.

rade

26.11.2018. 08:22

Predstavnici Kosova imaju poslednje političke trzaje i pokušavaju na silu da nametni svoju volju, jer su istrošili sve pare na lobiranje i sad ih zapadne zemlje šikaniraju.

una

26.11.2018. 09:29

Da nam ne misle dobro, vrlo je ocigledno ali Srbija ce se boriti, nece im poci za rukom da nas uniste.

Ratko

26.11.2018. 09:48

Bahato i krajnje nedopustivo ponašanje Haradinaja i Tačija nad Srpskim narodom na Kosovu. Ludilo mozga Prištine i krajnje očajne mere...