Zvezda se „presvukla“ na poluvremenu, Perperoglu i Regland zatrpali Partizan

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.11.18. | 18:44

Grčki krilni košarkaš odigrao sjajnu utakmicu u pobedi crveno-belih u prvom večitom derbiju - 77:71

Crvena zvezda je ostala jedina neporažena ekipa na Jadranu i posle derbija. Crveno-beli su kao gosti u Pioniru savladali Partizan sa 77:71 (15:22, 23:19, 20:10, 19:20) u meču devetog kola i reprezentativnu pauzu dočekala sa osmehom na licu.

Sa druge strane, crno-belima je ovo četvrti vezani poraz u svim takmičenjima i ovaj meč pokazao je koliko će još morati da radi Andrea Trinkijeri sa svojim košarkašima da bi zaličili na ozbiljnu ekipu u nastavku sezone.

Izabrane vesti

Posle odličnog prvog poluvremena, Partizan je poptuno stao u nastavku, a Zvezda je zaigrala onako kako je to radila do pre mesec dana. Sve u svemu, presudilo je veće iskustvo crveno-belih kao i njihova bolja igra u odbrani kada se lomila utakmica. Stratos Perperoglu je odigrao ofanzivno najbolju utakmicu otkako je letos stigao na Mali Kalemegdan i ubacio 25 poena (4/4 za dva, 5/8 za tri), dok je na individualni kvalitet Grka doprineo Džo Regland sa 19 poena i šest asistencija. Kod Partizana Rade Zagorac i Vanja Marinković imali su partije ispod očekivanja. Prvi je ostao bez poena (0/5 iz igre) za 21 minut na parketu, dok je mladi zamenik kapitena imao 11 poena. Džok Lendejl je igrao odlično u najvećem delu utakmice i skupio 18 poena i pet skokova, dok su Markus Pejdž i Bandža Si upisali po 12 poena.

S obzirom da su obe ekipe u prvom poluvremenu imale bele šortseve i majice, jedan tim je morao da ih presvuče, a to je kao gostujući, bila Crvena zvezda. I istrčali su izabranici Milana Tomića sa crvenim šortsevima na teren i zaista su delovali kao drugačija ekipa, ne samo estetski već i kvalitativno.

Džo Regland je pogotovo kada se lomio rezultat umeo da napravi dobar potez, pogodi posle prodora ili trojku, uostalom zato je i doveden. Jednostavno, pravio je razliku kada je trebalo. I upravo je on vezao pet poena za plus 11 sredinom poslednje deonice.

Sve posle toga bila je samo jurnjava Partizana za najvećim rivalom, u kojoj je samo na momente delovalo da crno-beli mogu da zaprete, ali to je bila optička varka, jer crveno-beli ipak imaju previše iskusnu ekipu da ispuste povoljnu situaciju. Delovalo je u poslednjih pet minuta derbija da se igra Partizana potpuno raspala, a posebno je upala u oči slaba partija Radeta Zagorca, koji je čak u jednom trenutku odlučio da skine masku koja mu je štitila operisan nos.

Zvezda je vrata pobede odškrinula fanatičnom igrom u odbrani na početku drugog poluvremena, a trio Stratos Perperoglu, Maik Cirbes i Mohamed Faje napravio je seriju od 13:0, pa su crveno-beli prvi put na utakmici došli do dvocifrenog viška i uspostavilo kontrolu nad utakmicom.

Grmelo je i pre početka utakmice sa tribina u Pioniru, ali je Zvezda ušla hladna kao špricer u utakmicu. Delovalo je u uvodna dva minuta da ništa ne može da poremeti Džoa Reglanda i ono što je zamislio, međutim, "ukazali" su se Novica Veličković, kao iks faktor i Džok Lendejl. Australijski centar možda fizički ne može da se nosi sa centrima Zvezde, ali je iskoristio svoje najveće oružje - dobar šut sa distance. Razvlačio je Lendejl rivale, Majkla Odža, pa Maika Cirbesa oko linije 6,75 metara i kada je pogodio tri trojke zaredom hala je maltene "eksplodirala". Ipak, nije tu bio kraj oduševljenju među gledaocima, pošto je i Stefan Janković, za kojeg su se mnogi pitali kako će izdržati pritisak jer je prošle sezone igrao za Zvezdu, vezao još tri trojke i Partizan je stigao do plus deset.

Ipak, Zvezda je pokazala u drugoj četvrtini da je ozbiljna ekipa, jer, koliko god da je slabo igrala, odnosno Partizan je naterao na greške, imali su snage da se vrate u meč. Za to je najzaslužniji Stratos Perperoglu koji je pogađao kada niko drugi nije mogao ili smeo. I uspeo je Grk sa prebogatim iskustvom da spreči Partizan da na veliki odmor ode sa osetnom prednošću. Utisak je, kakav je bio odnos snaga na terenu u prvom poluvremenu, Zvezda je i dobro prošla sa samo minus tri. I očekivalo se još borbe, ali i određeni odgovor nominalnih gostiju u nastavku utakmice. To smo i videli.


PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 71:77 (22:15, 19:23, 10:20, 20:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: oko 6.000;
Sudije: Ilija Belošević, Milija Vojinović, Dragan Porobić.

PARTIZAN: Pejdž 12 (3sk, 3as, 3uk, 3iz), Si 12, Marinković 11, Gegić -, Veličković 5, Pecarski -, Gavrilović -, Zagorac -, Janković 9 (5sk), Lendejl 18 (5sk, 2as), Gagić 2, Nikolić 2.
CRVENA ZVEZDA: Regland 19, Čović -, Kešelj 2, Perperoglu 25 (4sk, 3as, 2uk), Nenadić 1, Lazić -, Faje 11 (7sk), Beron 7 (5as), Dobrić -, Ristić -, Cirbes 9, Odžo 3.


ABA LIGA - 9. KOLO

Subota

Partizan - Crvena zvezda 71:77
/Lendejl 16 - Perperoglu 25/

19.00: (1,60) Olimpija - FMP (2,55)
21.00: (1,30) Mega Bemaks - Cibona (3,90)

Nedelja

19.00: Cedevita - Krka

Ponedeljak

18.00: Zadar - Budućnost
21.00: Mornar - Igokea

Foto: Star Sport


tagovi

Stratos PerperogluDžok LendejlDžo ReglandMarkus PejdžRade ZagoracVanja MarinkovićMajkl OdžoMajk Cirbes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara