Najnovije vesti
Vesti Svet
TUŽNI PODACI U CRNOJ GORI "Nasilje u porodici doživelo stotinu žena i 40 muškaraca"

TUŽNI PODACI U CRNOJ GORI "Nasilje u porodici doživelo stotinu žena i 40 muškaraca"

U Crnoj Gori je u prvoj polovini godine nasilje u porodici doživelo je 100 žena i 40 muškaraca, podaci su crnogorske Uprave policije.

PodgoricaOverview wiki Foto: Wikipedia
PodgoricaOverview wiki

Prema podacima policije, od 1. januara do 30. juna registrovano je 120 krivičnih dela nasilje u porodici. Iz institucije Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore su istakli da je nasilje nad ženama i dalje prisutno i da zahteva odlučniji i efikasniji odgovor organa, institucija i društva kao celine.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković rekao je da je u Crnoj Gori broj krivičnih, prekršajnih i građanskih predmeta nesumnjivo ukazuje na porast slučajeva nasilja u porodici.

Povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Baković je pozvao na dalje jačanje svesti javnosti da bi se smanjili pasivnost i strah, te poslala poruka da nasilnici nikada ne mogu biti jači od porodice, društva i institucija sistema.

Prema Izveštaju o radu sudova za prekršaje, u prvih pola godine sudovi su u radu imali 1.117 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

"Završeno je 64,46 odsto predmeta, izrečena je 241 novčana kazna, 85 kazni zatvora, 101 uslovna osuda", podaci su iz izveštaja o radu sudova.