BiH

Čubrilović: Dodik trasira put da se BiH riješi tutorstva

Čubrilović: Dodik trasira put da se BiH riješi tutorstva
Foto: N.N. | Čubrilović: Dodik trasira put da se BiH riješi tutorstva

UGLJEVIK - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima trasira put da se BiH riješi tutorstva.

"Bez obzira na kritike i napade u vezi sa potezima člana Predsjedništva iz Republike Srpske Milorada Dodika, to predstavlja put da se BiH riješi tutorstva i da njeni građani preuzmu sva rješenja u svoje ruke i budu odgovorni za njih, umjesto što ih drugih nameću, a nisu odgovorni za njih, kao što se dešavalo prethodnih godina", rekao je Čubrilović.

Govoreći o 25. novembru, koji se slavi u Federaciji BiH kao takozvani dan državnosti BiH, Čubrilović je rekao da Republika Srpska taj datum ne priznaje.

"Ukoliko želi naprijed, BiH konsenzusom mora da postigne rješenja koja će biti na zadovoljstvo sve tri naroda, a ako toga nema, BiH će da tavori kao prethodnih godina", rekao Čubrilović novinarima u Ugljeviku, gdje je danas prisustvovao obilježavanju praznika Svetog Stefana Dečanskog, slave Rudnika i Termoelektrani /RiTE/ "Ugljevik".

On je naveo da ne očekuje nikakvu blokadu u parlamentu Srpske i ocijenio da za to nema nikakvog razloga.

"Sve se do sada kreće u rokovima kako je predviđeno zakonom i normativnim aktima i nadam se da će i konstituisanje Vijeća naroda biti na sljedećoj sjednici i da ćemo biti spremni da prihvatimo i da saslušamo ekspoze mandatara, oglasimo se o Vladi i mandataru, a zatim i o usvajanju ekonomske politike i budžeta u toku ove kalendarske godine", istakao je Čubrilović.

On je najavio da je do 28. novembra rok za dostavljanje prijedloga delegata za konstituisanje Vijeća naroda, nakon čega će biti zakazan nastavak sjednice parlamenta.

"Vijeće naroda sigurno ima svojih nedostataka, ono nije dejtonska kategorija nego jedno od nametnutih rješenja", istakao je Čubrilović i dodao da je ovo vijeće često smetnja u obavljanju poslova Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pojasnio da se pod obaveze Vijeća naroda vrlo često podvode i neke odluke i zakoni koji nemaju veze sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa, zbog čega je ovo vijeće i osnovano.

Komentarišući dešavanja u DNS-u, Čubrilović je rekao da se ne sprema za prelazak ni u jednu političku opciju, a da će o daljim planovima odlučivati kada odluka o isključenju iz stranke bude konačna.

Prema njegovim riječima, o tome koja će od dvije struje u DNS-u biti prihvaćena u vlasti Srpske odlučivaće koalicioni partneri.

"Vidjeli smo kakav je odnos snaga bio u samoj Narodnoj skupštini i ja se nadam da smo mi oni koji smo na principu starog DNS-a, da ćemo ostati na tome i da imamo veoma visoku podršku unutar članstva", naveo je Čubrilović.

On kaže da je stranačka struja okupljena oko njega na dobrom putu da se DNS vrati svojim izvornim principima i da učestvuje u političkom i društvenom radu Republike Srpske i BiH na način kako je i do sada radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije