BiH

Brnabić i Zvizdić: Srbija i BiH neće uvoditi recipročne mjere Prištini

Brnabić i Zvizdić: Srbija i BiH neće uvoditi recipročne mjere Prištini
Foto: N.N. | Brnabić i Zvizdić: Srbija i BiH neće uvoditi recipročne carine Prištini

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Ana Brnabić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, složili su se danas da ni Srbija ni BiH neće, za sada, uvoditi recipročne mjere i potezati ishitrene poteze prema Prištini zbog nelegalnih taksi, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrijednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, prije svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (S SP) i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju na KiM - UNMIK, da reaguje i utiče da se ukinu takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti deljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rješavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije