Brnabić i Zvizdić: Neće biti recipročnih mera prema Prištini

Ni SRB ni BiH neće zasad uvoditi reciprocne mere i potezati ishitrene poteze prema Prištini zbog nelegalnih taksi, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.11.2018.

17:49

Brnabić i Zvizdić: Neće biti recipročnih mera prema Prištini
Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ

Oko toga su se složili predsednica Vlade Ana Brnabić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (S SP) i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje clanice EU, kao i UN misiju na KiM - UNMIK, da reaguje i utiče da se ukinu takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponasanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti deljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: