');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

I preko okeana REAGUJU NA USTAŠTVO: Zabranjene vize kontroverznom voditelju i režiseru SRAMOTNOG FILMA O JASENOVCU

Austrija i Australija su rešile da strogo kažnjavaju svako proustaško ponašanje.

Velimir Bujanec uz poglavnika na čuturici Foto: Novosti/Hrvoje Šimičević / screenshot
Velimir Bujanec uz poglavnika na čuturici

Kaznom do 10.000 evra kažnjavaće se isticanje ekstremističkih simbola, među njima i ustaške ikonografije, stoji u zakonu koji sledeći mesec ide na usvajanje u austrijskom parlamentu.

Australija je poništila već odobrene ulazne vize ikoni hrvatske ekstremne desnice, autoru emisije" Bujica" koja se vrti na lokalnim televizijama Velimiru Bujancu i autoru revizionističkih dokumentaraca Jakovu Sedlaru.

Bujanec je za ukidanje australijske vize već prozvao srpsku diplomatiju, a neki se u Hrvatskoj pitaju nisu li Austrijanci i Australijanci pročitali najnovije upozorenje hrvatske zaštitnice građana koja – drugu godinu za redom - podseća zašto je korišćenje ustaške i nacističke ikonografije loše za temelje hrvatske demokratije.

Politička analitičarka i članica Saveta za ljudska prava zaštitnice građana Antonija Petričušić, bez namere da ukaže na neku zaveru kancelarije ombudsmana i stranih država, za Radio Slobodna Evropa kaže da su antifašistički vetrovi očito krenuli iz više smerova.

Jakov Sedlar
Foto: Printscreen HRT / Promo
Jakov Sedlar

- Dakle i hrvatske institucije – barem neke od njih – reagovale su onako kako i treba, a činjenica da osuda istih dolazi i iz nekih drugih pravnih sistema, poput austrijskog koji će to sankcionisati još jasnije nego naš zakon, ili delovanjem spoljnopolitičkih institucija australijske vlade koje su ljudima koji u našoj zemlji šire istorijski revizionizam u svom delovanju uskratile vizu za ulazak na svoju teritoriju pokazuju kako duvaju neki drugi vetrovi. Možda iz dalekih krajeva, ali pre ili kasnije trebalo bi na isti način da duvaju i u drugim hrvatskim institucijama, da ombudsmanka ne bude jedina koja brani dobru sliku Hrvatske kao antifašističke zemlje - navela je Petričušić.

Austrijanci izmenom postojećeg zakona koja na izglasavanje u parlament dolazi sredinom decembra planiraju zabraniti javno korišćenje simbola Muslimanskog bratstva, turskih Sivih vukova, kurdske PKK, Hamasa, vojnog krila Hezbolaha, ustaša, kao i svih grupacija koje se u pravnim aktima Evropske unije navodi kao terorističke organizacije.

Ustaški simboli su ranijih godina bili česti na okupljanjima na Blajburgu u Austriji, mestu predaje ustaških i domobranskih vojnika i civila Englezima maja 1945, koji su ih predali partizanima, nakon čeka je velik broj njih likvidiran bez suda.

Što se tiče ukidanja viza Bujancu i Sedlaru, Australijanci su rekli da neće komentaristai konkretne slučajeve.

Međutim, neki mediji navode da su njih dvojica ostali bez vize, jer su kao motiv posete naveli turizam, dok su u stvari išli da predstavljaju novi Sedlarov dokumentarac u kojem se iznose kontroverzne tvrdnje o Jasenovcu, a prodaja DVD-ja hrvatskoj dijaspori je redovan i vrlo lukrativan deo takvih promotivnih turneja.