FOTO: U centru otvorena izložba "1918"

U sklopu obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u centru Novog Sada otvorena je interaktivna izložba "1918".
FOTO: U centru otvorena izložba "1918"
Foto: 021.rs

Postavka u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici predstavlja sedam događaja iz Velikog rata: Sarajevski atentat, početak rata, Kolubarsku bitku, Plavu grobnicu, proboj Solunskog fronta, heroine Velikog rata i oslobođenje Srbije.

Putem mobilne aplikacije, posetioce će kroz ove događaje "voditi" velikani koji su obeležili te prelomne trenutke: Gavrilo Princip, Nikola Pašić, Živojin Mišić, srpski vojnik, kralj Aleksandar, Milunka Savić i kralj Petar Prvi.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Izložba oslikava duh onog vremena, a koncipirana je tako da putem savremenih tehnologija bude zanimljiva svim generacijama. Pozivam sve koji su u prilici da je posete, jer će moći da dožive priču koja prikazuje događaje iz 1918. godine zbog kojih mi danas možemo u miru i slobodi da stojimo ovde u Zmaj Jovinoj ulici, u našoj Vojvodini i Srbiji. Zajedno sa Pokrajinom napravili smo bogat program, dostojan generacije koja ima privilegiju da obeležava 100 godina od oslobođenja u Velikom ratu i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ponosni smo na naše pretke, a tog 25. novembra 1918. godine ispunjena je suština osnivanja Vojvodine u Sremskim Karlovcima 1848. To niko ne može da nam oduzme, a mi ne smemo da zaboravimo – rekao je Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da izložba svedoči o "veličanstvenim danima u kojima su, zahvaljujući višedecenijskim naporima, političkoj borbi, ali i srpskoj vojsci, Srbi u Vojvodini doživeli slobodu".

- Ova veličanstvena izložba vratila nas je u vreme kada smo pre sto godina, nakon višedecenijskih napora naših predaka, u Prvom svetskom ratu, ugledali slobodu. Četiri velike zavetne misli, koje smo nasledili od velikana tog vremena, i danas krase Vojvodinu, a to su sloboda, ravnopravnost, zajedništvo i napredak i na tome ćemo nastaviti da gradimo našu budućnost - izjavio je Mirović.

Koliko je koštala instalacija izložbe nije poznato, osim što je rečeno da je 500.000 dinara dato autoru koji je izložbu osmislio.



U sklopu obeležavanja jubileja, večeras je premijera pozorišne predstave "Svetozar", po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Večeras se održava i koncert na Trgu slobode, od 21 čas, na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski big bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

Za nedelju je planirano otvaranje Muzeja prisajedinjenja u 10 časova, zatim u 11h otkrivanje spomenika kralju Petru I na Trgu republike i u podne svečana akademija u SNP, a svim ovim dešavanjima prisustvovaće najviši republički funkcioneri.

  • Војводина

    26.11.2018 22:54
    А, где смо ту ми?
    У целој овој халабуци, нигде се не види Војводина.
    Зашто није барем на једном месту наведено, колико је момака из свих војвођанских места било добровољаца у Великом рату?
    Зар је мало било њих 20.000, да се нигде нису споменули?
    Пазите, 20.000 добровољаца, а не мобилисаних војника.
    Смотру јединица је извршио сам цар Николај.
    Борили су се заједно са Русима на Добруџи, а затим на Солунском фронту.
  • sale sarajlija

    25.11.2018 10:56
    ....nazovimo stvari imaginarnim imenom...okupacija Vojvodine koja nije ni postojala od 1918 !
  • micko

    24.11.2018 22:41
    bas
    pitajte preduzetnike i privatnike kakva je ova vlast
    ovih dana se nije moglo uci u gradsku poresku upravu od guzve
    poslali ljudima opomene i savetuju ih da podnesu zahtev za otpis toga sto pise na opomeni
    banda
    ne kazem da je republicka vlast dobra, ali ova gradska je ..... katastrofa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti