Svijet

Lavrov: Amerika koristi krizu u dijalogu između Moskve i Brisela

Lavrov: Amerika koristi krizu u dijalogu između Moskve i Brisela
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Amerika koristi krizu u dijalogu između Moskve i Brisela

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Amerika koristi krizu u dijalogu između Moskve i EU za opasne vojne aktivnosti nedaleko od granica Rusije.

"Kriza u Ukrajini, koja je rezultat geopolitičkih igara Amerike i njenih ideoloških sljedbenika u pojedinim država, te sljepilo birokratije EU narušili su atmosferu povjerenja na čijem su stvaranju godinama radili odgovorni lideri Rusije i evropskih država", naglasio je Lavrov, a prenosi portugalski list "Publiko".

On ističe da Moskva izražava ozbiljnu zabrinutost jer Brisel ne samo da je žrtvovao sopstvene principe i vrijednosti i ignorisao oružani prevrat u Kijevu kojim je sa vlasti svrgnut demokratski izabran predsjednik, već prati i direktivu Vašingtona pridružujući se uvođenju sankcija Rusiji.

"Šta imamo sad? Arhitektura dijaloga Rusije i EU ozbiljno je narušena i evropski proizvođači trpe gubitke u iznosima od više milijardi evra, režim u Kijevu vodi rat protiv sopstvenog naroda i novi sukob se vodi u Evropi", kaže šef ruske diplomatije.

On napominje da SAD, sa druge strane, ne trpe nikakve gubitke.

"Čak šta više, koriste situacuju za vođenje opasne vojne aktivnosti nedaleko od ruskih granica, pokreću oružanu trku u našem susjedstvu, gdje, nadam se, nema mjestu novom hladnom ratu", smatra Lavrov.

On je dodao da je bezbjednost naroda u Evropi postala talac uznemirujuće politike koja dolazi sa druge strane okeana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije