Najnovije vesti
Vesti Politika
KOSOVSKO KLJUČANJE Napeto među Srbima posle upada ROSU, hrana i lekovi na izmaku, zabeleženi i NOVI INCIDENTI

KOSOVSKO KLJUČANJE Napeto među Srbima posle upada ROSU, hrana i lekovi na izmaku, zabeleženi i NOVI INCIDENTI

Nakon jučerašnjeg burnog dana na Kosovu i Metohiji, upada jedinica ROSU na sever KiM, hapšenja i protesta Srba, povlačenja sprske robe sa rafova, ali i pretnji i ucena, u južnoj srpskoj pokrajini se i danas oseća nelagoda i strah, a zabeležen su i novi incidenti.

kombo Kosovo kljucanje Foto: Tanjug / Promo
kombo Kosovo kljucanje

Iako prištinske vlasti jučerašnje "ključanje", koje se rezultiralo hapšenjem četvorice Srba objašnjavaju istragom za ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, maltretiranje građana srpske nacionalnosti se dešava na skoro svakom koraku, i ne samo da su im ugrožena osnovna prava da dođu do hrane i osnovnih životnih potrepština, već ih dodatno ugrožavaju pretnjama kojima seju strah.

Tako su danas dvojica Albanaca pištoljem pretili bratu i sestri srpske nacionalnosti. Incident se, kako je prenela TV Prva, dogodio kada su Danijela i Danijel Miladinovića iz Donje Brnjice kod Prištine, čekali u automobilu majku da se iz Prištine vrati sa posla. Incident je zabeležen i u Kososkoj Mitrovici. Četvorica muškaraca kosovskih registarskih oznaka provocirala su srpske novinare koji čekaju da se završi vanredno zasedanje Kriznog štaba, a potom je jedan i pljunuo u njihovom pravcu.

Prethodno je zabeležen incident sa "lomačom" za srpske proizvode. Naime, grupa žitelja Dečana, među kojima su bili i albanski političari, zapalila je usred bela dana na trotoaru domaće srpske proizvode! Meštani Kačanika dan pre su napravili lomaču i snimili kako na njoj spaljuju srpske proizvode.

Kako javlja "KoSSev", kosovska policija je uhapsila i nekoliko građana u centru Prištine, koji su na Trgu Skenderbeg takođe palili neke od srpskih proizvoda.

Osmočasovno maltretiranje doživela je sinoć grupa vernika i humanitaraca iz Beograda, koja je krenula u manastir Visoki Dečani, gde prisustvuje obeležavanju ktitorske slave ovog manastira. Iako su posetu uredno najavili, oni juče nisu nisu mogli da uđu na Kosovo preko administrativnog prelaza Jarinje, uz obrazloženje da nije bezbedno da putuju bez pratnje. Međutim, tu pratnju su dobili u kasnim večernjim časovima, nakon čega su nastavili putovanje. U međuvremenu je jednoj od putnica pozlilo, pa je morala da interveniše bolnička ekipa.

Kako će dan pred Srbima sa Kosova danas izgledati, niko ne može da predvidi, a jedino što je izvesno ovog trenutka je da bi danas trebalo da bude poznato šta će se dalje dešavati sa četvoricom Srba koje je juče uhapsila kosovska policija ROSU.

VIDEO - Jutro u Kosovskoj Mitrovici: Namirnica ima za još dva-tri dana, narod pravi zalihe

Carisnke stope povećane za 100 odsto koje je takozvano Kosovo uvelo za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dovele su do povećanja tenzija na relaciji Beograd-Priština, a situacija je dodatno zaoštrena jučerašnjim upadom pripadnika specijalne kosovske jedinice ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenjem četvorice Srba.

Naime, u akciji ROSU uhapšena su dvojica pripadnika kosovske policije (KPS) Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i građani severne Mitrovice Saša Ćurčić i Marko Rošić.

Prema rečima Petra Petkovića iz Kancelarije za KiM, uhapšeni Dragiša Marković pripadnik je KPS-a koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanović.

Oni su saslušani pred inspektorima kosovske policije, a danas sud odlučuje o njihovom zadržavanju u pritvoru. Od četvorice privedenih samo je Marko Rošić na saslušanju imao izabranog branioca, advokata Miloša Delevića, dok su ostalima postavljeni advokati po službenoj dužnosti. Rošićev branilac rekao je da je njegov branjenik negirao krivično delo za koje se tereti - pomaganje u teškom ubistvu.

Hapšenje
Foto: Kosova press / Promo
Hapšenje

Tokom akcije hapšenja, u gradu su se juče oko pet sati ujutru čule sirene za uzbunu, a na ulice je izašao veliki broj građana. Kosovska policija je postupak obrazložila istragom ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Tim povodom se oglasio i predstavnik kosovskog specijalnog tužilaštva Sul Hodža, koji je na vanrednoj konferenciji poručio da je akcija u okviru koje su uhapšene četiri osobe u severnom delu Kosovske Mitrovice povezana sa Ivanovićevim ubistvom, ali i da je u okviru istrage saslušano više od 40 svedoka, uglavnom iz severnog dela Kosova i Metohije.

Vučić: Povucite varvarske tarife

"M. R. u bekstvu"

- Saslušali smo mnogo svedoka, više od 40 ljudi, mahom iz severnog dela Kosova. Specijalno tužilaštvo je do sada prikupilo dokaze i došlo je do zaključka da se samo sa nalogom za kućni pretres osumnjičenih može dobiti još dokaza o ubistvu Olivera Ivanovića. Sudija Odeljenja za teške zločine iz Osnovnog suda u Prištini je 21. novembra izdao je naredbu za privođenje M. S. i M. R, ali i svih koji pokušaju da to na bilo koji način spreče - rekao je Hodža, preneli su prištinski mediji.

Hodža je napomenuo da M. R. nije pronađen u stanu tokom pretresa i da će procedura protiv njega biti zakonski sprovedena.

- On je u bekstvu, a kada se suoči sa policijom Kosova, ova osoba će biti uhapšena - rekao je on.

Ipak, u jednom trenutku tokom jučerašnjeg dana, povodom tvrdnji Prištine da su hapšenja usledila zbog istrage ubistva, oglasio se i advokat Nebojša Vlajić, pravni zastupnik porodice ubijenog Olivera Ivanovića, koji je rekao da sumnja da su tačne informacije iz kosovske štampe da je ROSU jutros uhapsio četvoricu Srba na Kosovu i Metohiji jer su povezani sa ubistvom Olivera Ivanovića, te rekao: "Jedina informacija o ovome potiče iz albanske štampe, tako da nisam ni siguran koliko je sve to verodostojno i da li je istinito".

Građani: Čekamo da nas država zaštiti

On je napomenuo da je uveren da ne postoji čovek u Srbiji koji ne želi napredak u istrazi o ubistvu Ivanovića i da se ubica otkrije.

- Međutim, da li je ovo put ka tome i da li je ovo to, nisam siguran. Nemam još nikakvih zvaničnih informacija - rekao je on.

Istovremeno, kako je izvestila prištinska "Koha", kosovsko Tužilaštvo je u svom saopštenju potvrdilo da je tokom akcije hapšenja i pretresa na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice pronađeno i oružje.

Povodom samog hapšenja, konstatovano je da su su uhapšeni povređeni, te i da ima težih povreda, što je tokom večeri potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Oliver Ivanović
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Oliver Ivanović

U jučerašnjem uključenju za RTS predsednik Srpske liste Goran Rakić potvrdio je identitet dvojice uhapšenih - Dragiše Markovića i Saše Ćurćića, ali i preneo šta mu je ispričala supruga Markovića: "Brutalno su upali u stan, šutirali ga i tukli puškama pred ženom i decom".

Foto: N. Božović / RAS Srbija

Tokom dana organizovani su mirni protesti građana koji su, kako je saopštila i kosovska policija, prošli bez incidenata. Protesti Srba na adminisrativnom prelazu Jarinje, mestu Rudare, Zupče i Merdare, počeli su tačno u podne.

Sklanjaju robu, prave se zalihe

Tokom jučerašnjeg dana, širom Kosova i Metohije inspektori su nastavili sa uklanjanjem robe iz Srbije, čije deklaracije, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim Ustavom.

Opština Priština je potvrdila da su inspektori u akciji uklanjanja robe iz Srbije na čijim deklaracijama piše: "Kosovo i Metohija", "Kosovo UNMIK" ili "Kosovo 1244", kao i drugi nazivi koji, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom. Navodi se i da će ta akcija biti nastavljena u svim prištinskim prodavnicama i narednih dana, preneli su mediji.

Prodavnica u južnoj Mitrovici
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Prodavnica u južnoj Mitrovici

U strahu od nestašice osnovnih životnih namirnica, nakon odluke Prištine da poveća takse na srpske proizvode za 100 odsto, građani Kosovske Mitrovice najviše kupuju brašno, ulje i mleko i prave zalihe, kažu prodavci u mitrovačkim marketima.

S druge strane, roba široke potrošnje iz Srbije još uvek se nalazi na trgovinskim rafovima na Kosovu i Metohiji, čemu svedoči i to da se u najvećem tržnom centru u južnoj Mitrovici mogu videti srpski proizvodi.

Vučić: Ne pristajemo na ucene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom jučerašnjeg dana imao niz vanrednih sastanaka sa šefovima Vojske, policije i drugih bezbednosnih službi, kao i razgovore sa stranim državnicima i ambasadorima, a održane su i vanredne sednice. Predsednica vlade Ana Brnabić je zbog incidenta otkazala najavljene aktivnosti za taj dan.

Takođe, u Kosovskoj Mitrovici sinoć je održana druga, vanredna sednica Kriznog štaba četiri opštine na severu Kosova i Metohije, a tokom večeri, nakon održanog sastanka sa ministrima iz srpske vlade građanima su se obratili Vučić i Brnabić, koji su poručili da Srbija neće pristati na ucene.

- Oni će pokušati da sa nama razgovaraju, ali da mi prihvatimo novu poziciju, pa da mi budemo srećni da prihvatimo takse deset odsto, a druga ideja im je da im damo sve u energetici, a oni da povuku tarife. Treća ideja je da učinimo nešto za Prištinu, a oni da operu obraz. Srbija na to neće pristati - rekao je Vučić.

Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici
Foto: N. Božović / RAS Srbija
Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici

Kako je naveo, "Srbija neće da pristane na novu ucenu".

- Povucite varvarske tarife, kada ih povučete, možemo da razgovaramo - rekao je on, o čemu više možete da pročitate OVDE.