Razočarali se u Hrvatsku, sele se u - Beograd

Hotelska investiciona konferencija Adria Hotel Forum napušta Zagreb razočarana klimom u Hrvatskoj, i održaće u Beogradu konferenciju, piše Poslovni dnevnik

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.11.2018.

08:38

Razočarali se u Hrvatsku, sele se u - Beograd
(Foto: Thinkstock)

"Iako organizatorka Marina Franolić objašnjava da se selidba uklapa u regionalni karakter konferencije, doznajemo da je u donošenju odluke o napuštanju Zagreba veliku ulogu imala još inertna investicijska klima u Hrvatskoj, uz slab interes za strane ulagače i hotelske brendove. U Beogradu je atmosfera bitno drukčija, tvrdi poduzetnica koja je AHF pokrenula s ciljem da oživi tržište i u Zagreb dovede vodeće globalne ulagače u turizmu", navodi list.

Vest o preseljenju pozitivno su prihvatili i partneri Foruma poput globalnih hotelskih kompanija, konsultanata i investitora koji su potvrdili dolazak, ali i lokalnih hotelijera koji su nas s punom podrškom dočekali, kaže Marina Franolić.

"Hrvatska do danas, nažalost, nije uspela da kapitalizuje činjenicu da je AHF šest godina uzastopce održan u Zagrebu. Naime, i dalje smo svedoci da su investicijske aktivnosti, posebno one vezane za direktna strana ulaganja vrlo niske", dodaje ona.

To,kako navodi, nije osnovni razlog za preseljenje konferencije, "ali svakako je uticalo na našu odluku".

"Investitori nas svaki dan pitaju za investicijske mogućnosti u Hrvatsku, a s naše strane im imamo ništa ili malo za ponuditi", objašnjava.

Podseća da je AHF jedina hotelsko-investiciona konferencija medjunarodnog karaktera u regionu, te jedna od pet najvećih u Evropi.

Dodaje da je konferencija tokom šest godina okupila više od 1.800 učesnika, 250 panelista i 150 partnera, a važnost dokazuju i svetska imena te industrije koji dolaze samo zbog konferencije.

Lani su u Zagreb doveli investicijone fondove koji upravljaju s više od 500 milijardi dolara, starijeg potpredsednika za razvoj za Evropu "AčorHotels"-a, potpredsednicu za razvoj Hiltona za istočnu Europu, te starijeg potpredsednika za globalni razvoj iz Belmonda.

Kao novo sedište Foruma, Beograd nije odabran slučajno. Iako se hrvatski turizam smatra razvijenijim sistemom od onog u Srbiji, u korporativnom i javnom sektoru, pored toga što Srbija beleži značajan rast broja stranih turista, Beograd privlači strane investitore i globalne brendove kojih je više nego u Hrvatskoj, primećuje Poslovni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: