UGINUO POSLEDNJI PAR BELOGLAVIH SUPOVA U BiH: Sumnja se da su Jablan i Lili otrovani (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

tužne vesti

UGINUO POSLEDNJI PAR BELOGLAVIH SUPOVA U BiH: Sumnja se da su Jablan i Lili otrovani (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Omladinski klub "Novi Val" iz Blagaja izvestio je da su uginule dve jedinke beloglavih supova koje su se nalazile u eko-centru u ovom mestu.

22. oktobra prvo se u ovom centru otrovao pas Plenki, koji je u početku pokazivao znakove letargije, ali njegovi problemi nisu ozbiljno shvaćeni, a njegovo stanje se naglo pogoršalo nakon čega je i uginuo.

"Nakon nekoliko dana primetili smo da se nešto čudno dešava i sa supovima, odmah smo obavestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali da spasimo ptice", navodi se.

Pošto se nije znalo o čemu se radi, uzeti su uzorci koji su poslati na Veterinarski fakultet Sarajevo, gde se radilo na analizama za viruse.

foto: Youtube/Printscreen

"U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije, Makedonije i Srbije pokušali da spasimo ptice dajući im lekove, gde je mužjak Jablan uspeo da se oporavi, a ženka Lili nakon 7 dana danonoćne borbe je nažalost uginula na rukama naših članova organizacije", rekli su iz Kluba.

Lili je odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta, a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio i čekalo se na nalaze patologije kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa. 22. novembra u jutarnjim satima nakon provere kaveza utvrđeno je da je i Jablan uginuo.

"Želimo, takođe, da obavestimo javnost da su danas pristigli nalazi sa patologije i nalazi za viruse gde ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalno mogućih virusa", kažu.

Posle patološkog pregleda ženke doneseno je i mišljenje doktora Amera Alića.

"Na osnovu makroskopske i mikroskopske slike mišljenja smo da je najverovatnije životinja uginula od posledica trovanja. Nažalost nismo u mogućnosti da utvrdimo tačan izvor trovanja niti da identifikujemo toksičnu supstancu", kažu.

Iz ove organizacije su želeli da skrenu pažnju javnosti da su u poslednjih 20 dana primili veliki broj informacija o trovanju pasa i mačaka na širem području Mostara, ali i Federacije BiH.

"U razgovorima sa partnerskim organizacijama dobili smo informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati na kraj. Nastavljamo sa projektom vraćanja beloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i ovakve stvari nas sigurno neće obeshrabriti", zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track