BiH

Džaferović: Dodik povrijedio Zakon o zastavi BiH

Džaferović: Dodik povrijedio Zakon o zastavi BiH
Foto: Anadolija | Džaferović: Dodik povrijedio Zakon o zastavi BiH

SARAJEVO - Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva povrijedio Zakon o zastavi BiH.

Kako je rekao Dodik je protivno zakonu o zastavi BiH unio zastavu entiteta Republika Spska u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

"Politika poštivanja Ustava i zakona u BiH je jedina moguća politika koju moramo svi zastupati u Predsjedništvu BiH. Dodik je u proteklim danima svojim postupcima povrijedio nekoliko zakona, a današnjim postavljanjem zastave entiteta RS uradio je kažnjivo djelo i o tome će biti obaviještene nadležne agencije koje će morati sprovesti postupak kažnjavanja", kazao je Džaferović.

"Ovo danas nije uradio Sekretarijat Predsjedništva BiH, nego kabinet Milorada Dodika te se postavlja pitanje ko smije i po kojem osnovu da ulazi u svečane prostorije gdje se vrše svečani prijemi?", dodao je Džaferović.

Dodik je ranije danas kazao da će zastava RS morati biti postavljena gdje god on sjedi.

"Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i ona nije prihvaćena od strane RS. Ispada da srpski član Predsjedništva radi pod zastavom BiH i FBiH. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali mora da bude i zastava koja predstavlja srpski narod. Neću da budem figura", istakao je Dodik.

Džaferović je rekao da su Dodikovi prijedlozi u vezi sa ukidanjem ureda Visokog predstavnika, kao i stranih sudija iz Ustavnog suda, neprihvatljivi.

"Zagovaranje ukidanja Visokog predstavnika, stranih sudija u Ustavnom sudu, je apsolutno neprihvatljivo. I visoki predstavnik i strane sudije su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i niz zakona. Sve je to Dejton, sve je to paket. Ne možete uzeti nešto iz tog paketa što vam odgovara, a odbaciti što vam ne odgovara", kazao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije