• Search form

23.11.2018 | 14:42

Jačanje saradnje u kulturi u crnomorskom regionu

Jačanje saradnje u kulturi u crnomorskom regionu

Ministri kulture zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju - BSEK (Black Sea Economic Cooperation - BSEC) održali su sastanak 23. novembra u Beogradu, a tom prilikom su potpisali i Beogradsku deklaraciju koja se odnosi na prioritete i ciljeve regionalne saradnje u oblasti kulture.

“Interkulturni dijalog koji naše zemlje vode kroz format saradnje u okviru Radne grupe za kulturu BSEK-a doprinosi i boljem razumevanju kako pojedinačnih kultura tako i celog regiona. Zajedničkim projektima u oblasti kulture i umetnosti, uspostavlja se međusobno poverenje i grade trajne veze, a kultura postaje jako oružje u borbi za izgradnju inkluzivnog društva u crnomorskom regionu, koje prihvata sve naše raznolikosti”, rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji je predsedavao sastankom.

Vukosavljević je naglasio i da je Srbija kao koordinator Radne grupe za kulturu realizovala nekoliko aktivnosti u kojima je učestvovalo više zemalja BSEK-a i inicirala nove projekte saradnje.

Kao primer, naveo je da je u okviru Festivala arheološkog filma u Beogradu, kao i Festivala evropskog filma na Paliću, organizovan poseban prateći program posvećen filmovima i autorima regiona Crnog mora. Nastavljen je projekat posvećen zajedničkoj ediciji velikana književnosti, te inicirane teme u vezi sa zajedničkom promocijom kulturnog nasleđa u regionu BSEK-a kao što su “Kulturne rute Vizantije”, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Potpisivanjem Beogradske deklaracije, zaokružen je dvogodišnji mandat predsedavanja Ministarstva kulture i informisanja Srbije Radnom grupom za kulturu.  

Ministarskom sastanku prethodio je bilateralni sastanak ministra Vukosavljevića sa zamenikom ministra kulture i turizma Turske Omerom Arisojijem, tokom kojeg su razgovarali o mogućnostima proširenja saradnje dve zemlje.

*Foto: Ministarstvo kulture

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav