23. novembar  2018. 15.01  | Izvor: RTV (Đuro Vukelić)

Osiguranje pokazatelj ekonomskih prilika (AUDIO)

NOVI SAD -

U bankocentričnom sistemu poput našeg svaki rast industrije osiguranja je dragocen. Kakva je sadašnjost, a kakva budućnost osiguranja u Srbiji objašnjava direktor Regionalnog centra "Vojvodina" kompanije "Đenerali osiguranje Srbija" Leonid Babić.

audio icon

"Učešće osiguranja u BDP-u od 2% je relativno malo posmatrajući razvijene zemlje, s obzirom da je u njima učešće osiguranja od 7% do 10% BDP-a", kaže Babić i dodaje da ekonomske prilike u Srbiji ne dozvoljavaju veću ekspanziju.

biznis kompas 660x330 jpg

On ističe da je u fokusu osiguravajućih društava pre svega stanovništvo jer će u narednom periodu prodaja osiguranja stanovništvu doneti najveći rast.

"U ekspanziji su neke nove vrste osiguranja koje nisu tradicionalne za naše područje, a u tom pogledu najveći rast ima životna osiguranja, zatim učešće u dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao i zdravstveno osiguranje", ističe Babić

On objašnjava da zdravstveno osiguranje u prošlosti nije bilo u okviru prakse osiguravajućih društava, ali da se sa pojavom privatne prakse u zdravstvu stvara potreba i za privatnim zdravstvenim osiguranjem.

"Razlog leži u tome što privatno zdravstveno osiguranje omogućava jedan privilegovan status pacijentu, koji može da ostvari brži i sigurniji pristup zdravstvu", kaže Babić i dodaje da se u ovoj oblasti očekuje veliki rast.

Babić ističe da prodaja građanskih osiguranja poput osiguranja domaćinstava, koja se u nekim gradovima prodaju preko javnih preduzeća, imaju solidne rezultate, te da je taj način prodaje najmasovniji i najpovoljniji za osiguranike.

"Takođe, segment poljoprivrede zahteva temeljniji pristup osiguranju, a država ga podstiče subvencijama, ali poljoprivredni proizvođači još uvek nemaju razvijenu svest o potrebi osiguranja", kaže Babić i dodaje da je Srbija još uvek u velikoj meri agrarna zemlja i bazira izvoz na proizvodima iz agrara, pa je stoga očita potreba za temeljnijim osiguranjem u poljoprivredi.

On ističe da je trenutni obuhvat oko 10% obradivih površina, dok je nešto povoljnija situacija u stočarskoj proizvodni gde su subvencije u iznosu od 100% premije osiguranja.

"Takođe, očekujemo bitne promene kada je reč o osiguranju motornih vozila jer je to jedan od uslova u pregovaračkim poglavljima za pristup EU", kaže Babić i dodaje da će naša zemlja morati da liberalizuje tržišta auto odgovornosti što će doneti značajne promene u ceni ali i načinima prodaje.

"U narednih 5 ili 10 godina ne očekujem neki ekstremni rast jer se tek stvaraju uslovi za povećanje tržišta osiguranja, a banke neizostavno uz kredite zahtevaju osiguranje", kaže Babić i dodaje da je važna edukacija stanovništva o potrebi osiguranja.

"U razvijenom svetu nijedan posao se ne može ostvariti bez osiguranja, a osiguravajuće kompanije su postale pokazatelj vrednosti nekretnina, koja zavisi od visine premije osiguranja, te na taj način tržište osiguranja utiče na tržište nekretnina", zaključuje Babić.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE.

Tagovi