Ex -Yu

Protesti Srba u više mjesta na Kosovu, građani pozivaju EU da "otvori oči"

Protesti Srba u više mjesta na Kosovu, građani pozivaju EU da "otvori oči"
Foto: Kossev | Protesti Srba u više mjesta na Kosovu, građani pozivaju EU da “otvori oči“

KOSVSKA MITROVICA - U više srpskih sredina na Kosovu u podne održani su jednočasovni protesti zbog povećanja carina za 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ali i današnjeg hapšenja četvorice Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Na skupovima su građani nosili srpske zastave i pozivali međunarodnu zajednicu da reaguje, a u znak podrške srpskom narodu oglasila su se zvona na svim pravoslavnim hramovima na Kosovu.

Svi protesti, koje su juče najavili predstavnici Srba na Kosovu, prošli su bez incidenata. Najviše se građana okupilo se u Rudaru. Tamo su okupljeni nosili parole na kojima su pozivali međunarodnu zajednicu da reaguje. Na nekim od njih piše "EU otvori oči", "Ne izgladnjujete našu decu", "Nećemo u geta"... Oni su zatražili od prištinskih vlasti da ukinu taksu na robu iz Srbije.

Na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Rudaru formirana je kolona, a na administrativnom prelazu Jarinje u održan je miran skup građana Leška i Leposavića. Saobraćajnica ka Jarinju je blokirana.

Građani su se okupili nekoliko stotina metara unutar administrativnog prelaza ka Leposaviću i uputili do samog administrativnog prelaza. Protesti su se održavali i na prelazu Brnjak i u Zupču i sada je sve mirno.

Predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović izjavio je da se u Zupču okupio veliki broj ljudi kako bi pokazali prištinskim vlastima da su spremni da sa njima razgovaraju na civilizovan način.

Kako su objavili mediji, u podne su se oglasila i zvona na svim pravoslavnim hramovima. To je učinjeno po blagoslovu vladike raško prizrenskog Teodosija, u znak podrške srpskom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije