23. novembar  2018. 13.40  | Izvor: Tanjug

Buha povukao molbu za uslovni otpust, tvrdi da je prevaren

BEOGRAD -

Ljubiša Buha Čume povukao je svoju molbu iz septembra meseca za uslovni otpust iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, zbog čega je otkazana sednica suda za odlučivanje o molbi koja je trebalo da bude održana u utorak.

Prvi svedok saradnik u Srbiji je 29. oktobra povukao molbu sa obrazloženjem da ga je prevarila uprava zatvora.

Nakon Buhinog dopisa kojim je zatraženo hitno povlačenje molbe, sud je doneo rešenje kojim se njegova molba odbacuje, navodi se u rešenju suda u koje je Tanjug imao uvid.

Buhi su spojene tri kazne zatvora od dve godine i osam meseci, godinu dana i dva meseca i još godinu dana u jedinstvenu kaznu od četiri godine i osam meseci.

Buhi cela kazna ističe u leto 2019.

Prvi uslov za prevremeni otpust iz zatvora je izdržao pošto je odslužio dve trećine kazne, dok drugi uslov zahteva pozitivno mišljenje uprave zatvora o vladanju i budućem ponašanju.

Buha je uhapšen u novembru 2015. godine i od tada je stalno u zatvoru, odnosno pritvoru ili kućnom pritvoru koji mu se uračunava u zatvorsku kaznu.

Na kaznu zatvora zatvora od dve godine i osam meseci zatvora na koju je osuđen zbog tri krivična dela među kojima je i prikrivanje kradenog ferarija, pretnji jednom policajcu i ometanja istrage, a na 14 meseci zbog vređanja tužioca.

Buha je bio prvi svedok saradnik u Srbiji, i sarađivao je sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.