23. novembar  2018. 13.30  →  18.11 | Izvor: Tanjug

Haradinaj ponovo:Nema ukidanja taksi dok Srbija ne prizna Kosovo

PRIŠTINA -

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj ponovio je danas, na sastanku svoje Alijanse za budućnost Kosova, da takse na robu iz Srbije neće ukinuti dok Srbija ne prizna Kosovo, prenela je GazetaExpress.

"Srbija će pokušati da testira našu stabilnost, provocirajući nas na različite načine, najpre pozivajući se na humanitarnu katastrofu za severne Srbe, što se u stvarnosti neće dogoditi. Pokušaće da postavlja čak i barikade na severu, kao što je uobičajeno u takvim situacijama, ali ipak neće uspeti. Sve ove varijante su pogrešan način da Srbija uspe u tome. Jedini pravi put je priznati Kosovo kao državu ", rekao je Haradinaj na stranačkom sastanku.

ramus haradinaj jpg

Na Jarinju prolaze samo kamioni koji ne voze robu iz Srbije

Na prelazu Jarinje normalno se odvija putnički saobraćaj, ali, kad je reč o teretnom, na teritoriju Kosova i Metohije mogu da uđu samo kamioni koji ne voze robu iz Srbije i BiH.

U toku dana jedan kamion sa robom iz Srbije pokušao je da pređe prelaz, ali se vratio nakon što je vozaču rečeno da su i dalje na snazi duplirane takse koje je u sredu uvela Priština.

Ekipi Tanjuga nije bilo dozvoljene snimanje i fotografisanje prelaza.

Rekao je da Evropska unija greši kada kaže da Kosovo ne poštuje CEFTA sporazum.

"Postupili smo u skladu sa zakonom, a naš jedini zahtev je da Srbija prepozna Kosovo kao državu", naveo je.

Haradinaj je, govoreći o cenama proizvoda, rekao one ne bi trebalo da rastu.

"Žao mi je zbog proizvođača, ali ćemo prolaziti kroz ovu situaciju zajedno i nikako ne sme biti zloupotreba, jer to nikome ne bi donelo dobro", rekao je Haradinaj.

Rekao je i da je Kosovo u procesu liberalizacije viza, za koje veruje da će uskoro biti dobijene.

Haradinaj tvrdi i da za sve donete odluke ima podršku vladajuće koalicije.

Haradinaj Kvinti: Odluka o taksi na snazi do priznanja

Ramuš Haradinaj, saopštio je ambasadorima zemalja Kvinte da će odluka o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostati na snazi do postizanja cilja kosovske vlade, što je, kako je i u međuvremenu izjavio, priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Haradinaj je, kako se navodi, zahvalio ambasadorima Kvinte na stalnoj sveobuhvatnoj podršci koju pružaju Kosovu u svim procesima i pozvao ih da u ovoj situaciji "budu objektivni" u njenoj proceni.

Kako prenosi prištinska Koha, Haradinaj je pružio uveravanja ambasadorima Kvinte da je politička i bezbednosna situacija na Kosovu mirna i da se kosovska vlada obavezala da održava red i mir, te obezbedi sigurnost za sve građane.

On je, dodaje se, demantovao informacije o navodnoj humanitarnoj krizi na severu.

"Haradinaj je rekao da građani ove zemlje, bez obzira na nacionalnost neće ostati ni bez hrane, ni bez medicinskih proizvoda, kao i da su izjave srpskih političara samo propagandna akcija, netačna i neprihvatljiva o stanju na terenu", piše Koha.

Kod Haradinaja su bili otpravnik poslova Ambasade SAD, ambasador Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i predstavnik Kancelarije EU na Kosovu.

Kurc žali zbog zbog odluke Prištine o povećanju poreza

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je žaljenje zbog odluke vlade tzv.Kosova da poveća porez za 100 posto na robu iz Srbije i BiH i poručio da barijere treba rušiti, a ne da se stvaraju nove.

Kurc je na Tviteru napisao da regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu i sporazum CEFTA koriste čitavom regionu.

"Moramo da rušimo barijere a ne da pronalazimo nove", napisao je austrijski kancelar.

Uklanja se roba koja nema deklaraciju "Republike Kosovo"

Širom Kosova i Metohije, i u Prištini, inspektori nastavljaju sa uklanjanjem robe iz Srbije, čije deklaracije, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom.

Opština Priština je potvrdila da su inspektori već teći dan u akciji uklanjanja robe iz Srbije na čijim deklaracijama piše: "Kosovo i Metohija" ,"Kosovo UNMIK" ili "Kosovo 1244", kao i drugi nazivi koji, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom.

Navodi se i da će ta akcija biti nastavljena u svim prištinskim prodavnicama i narednih dana, preneli su mediji.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Aleksandra  23. 11. 2018. | 22:57
Zar Haradinaj misli da će ucenama i pretnjama postigne nešto? Možda bi to i bilo moguće da je na čelu Srbije neko drugi i da to nije ona Srbija na koju smo ponosni. Ovako su im postupci suludi i ne mogu doneti ništa dobro.