Najnovije vesti
Vesti Politika
"NIKAD TEŽA SITUACIJA" Vučić sa ambasadorima Rusije i Kine: Nema više razloga da imamo poverenja u KFOR

"NIKAD TEŽA SITUACIJA" Vučić sa ambasadorima Rusije i Kine: Nema više razloga da imamo poverenja u KFOR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zamolili su danas ambasadora Kine Li Mančanga da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, a Mančang je uzvratio da će već u toku dana o tome obavestiti predsednika Kine.

Aleksandar Vučić, Li Mančang, Kosovo, Sastanak Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić, Li Mančang, Kosovo, Sastanak

Predsednik Vučić i premijerka obavestili su ambasadora Kine o najnovijem razvoju situacije, posle jutrošnjeg upada jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu.

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su zamolili ambasadora Lija da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema.

- Upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali - rekao je predsednik Vučić.

Hapšenje u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Kosova press / Promo
Hapšenje u Kosovskoj Mitrovici

Predsednica Vlade Brnabić rekla je, po pitanju uvođenja taksi na srpsku robu, za koje očekuje reakciju Evropske unije, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma, da je to pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je UNMIK jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svetskoj organizaciji.

Ambasador Li je rekao da Kina odlično razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to već poznati scenario napada na integritet Srbije.

Kineski ambasador je istakao da će predsednik Si u toku dana biti o svemu obavešten i da Srbija može da računa na podršku Kine.

Srbija nema poverenja u KFOR

Predsednik Srbije sastao se danas i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, kome je kazao da Srbija nema više razloga da ima poverenja u Misiju KFOR, odnosno NATO na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU - izmišljotina.

Aleksandar Vučić sa ruskim ambasadorom
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić sa ruskim ambasadorom

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su zahvalili ambasadoru Čepurinu što Rusija razume šta se tačno dešava na Kosovu i Metohiji i koliko su ugroženi mir i stabilnost u celom regionu. Vučić je naglasio da je reč o do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Takođe, rekao je da će Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno.

Ambasador Čepurin je istakao da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, i da veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama.

Vučić sa Hanom

Povodom novonastale situacije na KiM predsednik Srbije razgovarao je telefonom i sa evropskimn komesarom Johanesom Hanom, kome je preneo da je Srbija izložena snažnim provokacijama Prištine, ali i da se ponaša ozbiljno i odgovorno. Predsednik Vučić i komesar Han saglasni su da je sada potrebno očuvati mir i stabilnost.

Johanes Han
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Johanes Han

Srbija se, rekao je predsednik Vučić, uvek ponaša ozbiljno i odgovorno, ali je ukazao na to da je izložena snažnim provokacijama Prištine, koje ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, kao i mir i stabilnost u celom regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.