NAPAD NA KONZULAT KINE: U dve eksplozije u Pakistanu najmanje 37 ljudi poginulo

I. S.

23. 11. 2018. u 10:17

Po rečima Amira Šaika, šefa policije u Karačiju, tri napadača došla su u automobilu punom eksploziva, ali nisu uspela da uđu u krug konzulata

НАПАД НА КОНЗУЛАТ КИНЕ: У две експлозије у Пакистану најмање 37 људи погинуло

Napad na kineski konzulat u Karačiju Foto Tanjug / AP /

U EKSPLOZIJI bombe sakrivene u gajbi povrća na pijaci na severu Pakistana poginulo je najmanje 35 ljudi. Nekoliko sati pre toga dva policajca i tri bombaša samoubice, smrtno su stradali prilikom napada na kineski konzulat u Karačiju.

Nesreću u Karačiju srećno su izbegli svi zaposleni u kineskom predstavništvu, koji su prebačeni na sigurno. Po rečima Amira Šaika, šefa policije u Karačiju, tri napadača došla su u automobilu punom eksploziva, ali nisu uspela da uđu u krug konzulata.

Obraćajući se medijima u pakistanskoj prestonici Islamabadu, šef diplomatije, Šah Mahmud Kureši, istakao je da "napadači nisu mogli da povrede zaposlene u konzulatu, niti su mogli da ih uzmu kao taoce".

- Premijer je naredio istragu da bi se utvrdilo ko stoji iza ovog bombaško-samoubilačkog napada - saopšteno je iz kabineta premijera Imrana Kana. - Nesumnjivo je u pitanju deo zavere čiji je cilj potkopavanje ekonomske i strateške saradnje dveju država. Ovakvi incidenti nikada neće moći da pokvare odnose Kine i Pakistana.

Napad su osudile pakistanske, kineske i indijske vlasti. Kina je najbliži saveznik Pakistana, koji je u njega, kroz različite aktivnosti, uložio više milijardi dolara.

Karači se nalazi nedaleko od granice sa nestabilnim regionom Balodžistan, na jugozapadu Pakistana. Ovaj region je samo srce ambicioznog zajedničkog projekta Kine i Pakistana, tačnije, kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, podsećaju svetski mediji.

Drugi napad, u gradu Kalaja, u blizini granice s Avganistanom, gde živi pretežno šiitsko stanovništvo, dogodio se na pazarni dan. Bomba je eksplodirala na samom ulazu u verski objekat, rekao je lokalni zvaničnik Kalid Igbal.



AVGANISTAN: IZGINULI NA MOLITVI

DžAMIJA u istočnoj avganistanskoj provinciji Kost, unutar vojne baze u distriktu Ismail Kel, u petak je bila poprište tragedije u kojoj je poginulo najmanje 27, a povređeno 57 ljudi. Stradali su vernici koji su se okupili da prisusutvuju molitvama petkom. Predsednik Avganistana Ašraf Gani osudio je napad, nazvavši ga antiislamskim i nehumanim.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije