');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Haradinaj: Akcija ROSU nema veze sa politikom

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Fesjbuku da je jutrošnja akcija specijalnih jedinica ROSU na severu "u skladu sa zakonom" i da nije povezana, kako je rekao, sa bilo kakvom politikom, prenosi "Koha".

Haradinaj Foto: Anadolija
Haradinaj

- Danas po nalogu specijalnog tužilaštva Kosova sprovedena je policijska operacija na severu Kosova povezana sa hapšenjem nekoliko osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanović", napisao je Haradinaj.

Naveo je da je ta policijska akcija u potpunosti u skladu sa zakonom, prema nalogu sopecijalnog tužilaštva i nije, dodaje, povezana sa bilo kakvim političkim dešavanjima.

- Želim da uverim sve građane da država Kosovo i njene snage nisu i nikada neće biti protiv bilo koje etničke ili političke grupe - napisao je Haradinaj.

- Čuvanje reda i poštovanje zakona je u interesu svih na Kosovu - zaključio je Haradinaj.

Isto je saopštila i kosovska vlada, koja navodi da jutrošnja akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici ni na koji način nije u vezi sa bilo kojim političkim zbivanjima.

"Građani, političke partije, gradonačelnici, posebno oni na severu, pozvani su da doprinesu očuvanju i unapređenju javnog mira, u službi mira i stabilnosti".

- Važno je da niko ne bude žrtva raznih dezinformacija. Očuvanje reda i vladavine prava je u interesu svih na Kosovu - navodi se u saopštenju.

Haradinaj je danas održao sastanak i sa članovima svoje stranke, Alijanse za budućnost Kosova, gde je rekao da takse na robu iz Srbije neće biti ukinute dok Srbija ne prizna Kosovo, prenela je "GazetaExpress". Rekao je i da Evropska unija greši kada kaže da Kosovo ne poštuje CEFTA sporazum.

- Postupili smo u skladu sa zakonom, a naš jedini zahtev je da Srbija prepozna Kosovo kao državu - naveo je on.

Govoreći o cenama cenama proizvoda na KiM, on je rekao da one ne bi trebalo da rastu, da mu je žao proizvođača, "ali ćemo prolaziti kroz ovu situaciju zajedno i nikako ne sme biti zloupotreba, jer to nikome ne bi donelo dobro".

Veselji: Akcije su poruka Beogradu

Oglasio se i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, koji je rekao da odluke kosovskih institucija imaju za cilj da zaustave „destruktivnost Srbije protiv institucija Kosova“, i da neće dozvoliti narušavanje integriteta Kosova, prenosi prištinski portal "Koha.net".

Naglasio je da najnoviji potezi Prištine nisu usmereni protiv srpske zajednice, već su poruka Beogradu.

Kadri Veselji
Foto: Facebook
Kadri Veselji

- Republika Srbija i njeno rukovodstvo moraju da shvate da ne dozvoljavamo njihovu politiku blokiranja i provociranja Kosova, jer to ugrožava regionalnu stabilnost - rekao je Veselji.

On optužuje Beograd da vodi politiku protiv duha proklamovanog u dijalogu.

- Ova politika ne pomaže koegzistenciji između Albanaca, Srba i drugih zajednica na Kosovu. Došlo je vreme da se zaustave takve provokacije - naglasio je Veselji, istakavši da su sve odluke kosovske vlade legitimne, pravne i transparentne.

Rekao je i da kosovske institucije neće "dozvoliti kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ni radnje koje ugrožavaju Albance, Srbe i druge zajednice na severu zemlje".

Pozvao je sve građane da veruju u kosovske institucije i da ne budu žrtve provokacija i govora mržnje.