450 mil. EUR godišnji plasman - šta prodajemo na KiM?

Uvođenjem trgovinskog rata protiv Srbije, Albanci pokazuju da, nažalost, nisu niti mogu da budu ozbiljan, pouzdan i kredibilan partner bilo kome.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.11.2018.

09:01

450 mil. EUR godišnji plasman - šta prodajemo na KiM?
Foto: Thinkstock

"Nove lomače na kojima gori roba proizvedena u Srbiji, zabrana promena kiseonika namenjenog bolnicama u srpskim sredinama i ponovno zveckanje oružjem, poruke su kojima Albanci pozivaju na nove sukobe protiv Srba", izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da Vlada Srbije nikad neće ostaviti naš narod koji živi na Kosovu na cedilu, što je jasno istakao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

"Nema rešenja pitanja Kosova bez Srbije, kao što nema drugog rešenja za prevazilaženje najnovije krize koju su inicirale vlasti u Prištini od razgovora. Ogromna je odgovornost i na EU i zemljama koje podržavaju nezavisnost takozvanog Kosova da učine sve kako ne bi došlo do eskalacije sukoba. Srbija želi mir, želi razgovore i mirno rešavanje problema, ali će uvek pronaći način da zaštiti Srbe na Kosovu", istakla je Mihajlović.

Odluka Prištine da za 100 odsto podigne takse na proizvode iz centralne Srbije je nerazumna, ne donosi nikome ništa dobro i nadamo se da će što pre biti stavljena van snage, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

"Iskreno se nadamo da će napori koje ulažu predsednik Vučić i Vlada Srbije, da se ta bezumna odluka poništi i ukine, uroditi plodom. Ona nikome ništa dobro ne donosi - ni Srbima na Kosovu i Metohiji, ni Albancima, ni nealbanicima", rekao je Stevanović Tanjugu.

"Nastojaćemo da odgovornom, razumnom i racionalnom politikom i postupcima koji se od nas očekuju, zaštitimo kompanije čiji su proizvodi dovedeni u pitanje i tržiste koje je konzument tih proizvoda", rekao je Stevanović.

Državni sekretar je ocenio da je važno i da Međunarodna zajednica konačno odustane od politike dvostrukih aršina i da reaguje u skladu sa ugovorima na koje su se svi u regionu obavezali, a čija je suština da se ne dovodi u pitanje sloboda kretanja robe, kapitala i ljudi.

Stevanović je rekao da je još rano da se izmere posledice odluke Prištine, i ponovio da se nada da će u najkraćem mogućem roku ona biti ukinuta. To bi, kazao je on, dovelo do stabilizacije ekonomskih odnosa, dok će, kako dodaje, biti prilike da se dodatno relaksiraju i politički odnosi.

"Trudićemo se da kao odgovorna država i Vlada učinimo sve u cilju politike dobrih odnosa, mira i stabilnosti, i da doprinesmo da Priština stavi van snage jučerašnju odluku i da gradimo zdravu perspektivu za srpski, albanski i nealbanski narod na Kosovu i Metohiji i celom regionu", rekao je Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: