23. novembar  2018. 08.31  →  17.35 | Izvor: Tanjug

Završeni protesti Srba na Kosovu Metohiji

RUDARE -

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas su završeni jednočasovni protesti zbog "policijskog i političkog terora Prištine".

video icon

Sa protesta Srba u mestu Rudare zatraženo je od Prištine ukidanje taksi od 100 odsto na srpske proizvode i oslobađanje četvorice Srba, koje su jutros pripadnici ROSU uhapsili u Kosovskoj Mitrovici. 

kosovo, srbija, kosovo, i, metohija, mapa

Na skupu u mestu Rudare bilo je nekoliko hiljada građana iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, koji su oko 13 sati počeli da se razilaze.

Protest je protekao bez incidenata, a poručeno je da će oni nastaviti ukoliko Priština ne povuče odluku o povećanju taksi na 100 odsto za srpske proizvode.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je u obraćanju okupljenima da su povod za mirne proteste nerazumne takse koje je Priština uvela na srpske proizvode i brutalni upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje četvorice Srba. 

Rakić je rekao da je izgovor Prištine za hapšenje navodno istraga o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Ono što mi uvek tražimo od njih je da otkriju počinioce tog zločina, a oni uvek ćute. Iskoristili su ovaj dan da brutalno upadnu u stanove naših sugrađana, da ih tuku, šutiraju i goloruke odvode ka Prištini", rekao je Rakić.

Dodao je da su pripadnici ROSU pokušali da uhapse i predstavnika Srpske liste Milana Radojičića pod izgovor da traže osumnjičene za Ivanovićevo ubistvo.

"Mi tražimo dokaze za to, a ne da se brutalno iživljavaju nad našim sugrađanima, jer ono što su uradili jutros njima, sutra će raditi svima nama", poručio je Rakić.

Naveo je da je pozadina svega uvođenje povećanje taksi na 100 odsto za srpske proizvode, te da situacija nije nimalo bezazlena zbog mogućnosti da Srbi u pokrajini ostanu bez osnovnih životnih namirnica.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je na protestu u Rudaru Prištinu da oslobodi četvoricu uhapšenih Srba i ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, a KFOR da spreči eskalaciju sukoba i "ohladi usijane glave" u Prištini.

On je upozorio da ukoliko Priština ne povuče mere o uvođenju takse na srpsku robu, Srbi će "biti prinuđeni da nastave sa protestima" jer će, kako je rekao, već u ponedeljak i utorak biti manje hrane.

"Šaljemo jasnu poruku, danas je prekid sat vremena, a ako se ova mera ne povuče, mi ćemo biti prinuđeni da nastavimo sa ovim protestima jer će u ponedeljak i utorak hrane biti drastično manje", rekao je Simić.

Ocenio je da se Srbi na KiM nalaze u jednoj od najtežih situacija i pozvao Prištinu da ukine carine "koje znače da Srba ovde ne bude".

"To što ste danas mogli da nađete nešto malo mleka, nešto malo hleba, pitanje da li ćete moći sutra ili prekosutra. Ovo nisu obične parole, ovo je apel, upozorenje, u ime svih nas koji delimo sudbinu ovog naroda", poručio je Simić.

Navodeći i da su pojedini privrednici danas bili spremni da plate harač, ali da Priština nije to dozvolila, Simić je rekao da to pokazuje da nije reč o plaćanju, već da Priština želi da stvori uslove u kojima će Srbi sami početi da napuštaju sever KiM.

On, takođe,smatra da današnja hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti sa odluke da se uvedu takse od 100 odsto na srpsku robu.

Navodeći da zaliha medicinskog materijala ima za narednih 10-ak dana, kao i da postoje ograničena sredstva za ishranu studenata, Simić je upozorio Srbe na KiM da shvate da je situacija vrlo ozbiljna.

"Poslednjih pet-šest godina pozivali smo na mir, nismo želeli barikade i sukobe. Ne želimo to ni danas. Treba nam mir, ali ne mir u kome ćemo biti gladni. Mir nema alterantivu, ali nema ni život. A ako nemamo život dostojan čoveka, mogu da najavim u ime Srpske liste da ćemo nastaviti sa protestima", rekao je Simić. 

Pored zahteva za ukidanje taksi, Simić je rekao da pretstavnici Srba zahtevaju da se jutros uhapšeni Srbi u Severnoj Mitrovici "momentalno puste".

On je, takođe, "zamolio" predstavnike koji su zaduženi za bezbednost na KiM, pre svega KFOR da spreče eskalaciju sukoba.

"Praštamo vam što ste juče lagali da do ovoga neće doći, praštamo vam i što gledali kako je kolona krenula ka severu, ali sprečite eskalaciju sukoba i tenzije, ohladite usijane glave pojedinaca u Prištini", rekao je Simić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da su se građani okupili u Rudaru kod krsta koji je, kako kaže, simbol otpora i opstanka Srba na KiM.

Todosijević je pozvao na jedinstvo i složnost Srba na KiM i upozorio da ne treba da donose nepromišljene odluke kojima bi dali povoda Prištini da ih "napadnu" što,kaže, svakodnevno čekaju.

"Situacija je teška i složena, 20 godina pokušavaju da nas proteraju odavde i oduzmu nam pravo na život, a poručujem i međunarodnoj zajednici i Prištini da to ne mogu da učine", rekao je Todosijević.   

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas su održani jednočasovni protesti i to u Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u mestu Zupče u opštini Zubin Potok.

Kosovska policija: Protesti Srba prošli u miru

Kosovska policija saopštila je danas da su protesti Srba na više mesta na severu Kosova održali mirne proteste, tokom kojih nije bilo incidenata.

Koha prenosi da je Kosovska policija bila spremna za očuvanja javnog reda i bezbednosti pre, tokom i nakon protesta Srba, ali da za tim nije bilo potrebe.

"Moramo napomenuti da su protesti bili mirni, a nakon razilaženja demonstranata saobraćaj je normalizovan", navodi se u saopštenju kosovske policije.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 5

Mila  23. 11. 2018. | 09:06
Samo da mirni protest ostane miran Siptari su poludeli! Jadan narod!
dada  23. 11. 2018. | 09:45
Srbijo zaštiti svoj narod.
Joka  23. 11. 2018. | 11:06
Tuzno je sta sve nas narod na KiM mora da pretrpi kako bi opstao na svojoj zemlji
Maja  23. 11. 2018. | 12:10
Samo da Albanci ne naprave nesto na ovim protestima.
Miodrag iz Peći   23. 11. 2018. | 20:19
Umesto da kosovski Albanci pozovu na odgovornost svoje rukovodstvo za mnogobrojno povlačenje priznanja, za neuspeo prijem u UNESKO i INTRPOL, oni sami sebi nameću takse i carine (jer monopol uvoza srpskih proizvoda drže isključivo Albanci) i verovatno za duži period odložili viznu liberalizaciju.
Svesno su izabrali ove dane (dakle sproveli bi ovu akciju i da nije bilo Interpolskog fijaska) srpskih krsnih slava i budućih Božićnih i novogodišnjih praznika da im zagorčaju slavlja.
Srbija i Srbi bi trebali odgovoriti velikom humanitarnom akcijom gde bi se pre svega u srpskim Enklavama podelili li svi oni proizvodi koje im albanska paradržavu uskraćuje. Na čelu tih konvoja treba staviti i Hana i Mogerini i posebno Maju Kocijančić.
Naravno da će Srbi kao dobri domaćini to bratski podeliti sa svojim komšijama Albancima.