Najnovije vesti
Vesti Svet
NAPAD NA KINESKI KONZULAT Pet osoba poginulo u eksploziji u Karačiju

NAPAD NA KINESKI KONZULAT Pet osoba poginulo u eksploziji u Karačiju

Najmanje dva policajca i tri bombaša samoubice poginuli su u bombaškom napadu na kineski konzulat u Karačiju, javio je Rojters.

Pakistan AP Foto: Tanjug/AP
Pakistan AP

Svi radnici kineskog konzulata dobro su i bezbedno nakon višestrukog bombaškog napada i oni su prebačeni ne sigurnu lokaciju, rekao je šef pakistanske diplomatije Šah Mahmud Kureši.

- Napadači nisu mogli da ih povrede, niti su mogli da ih uzmu kao taoce - rekao je Kureši na konferenciji za novinare u Islamabadu, dodajući da je 21 član osoblja Konzulata prebačen na sigurno.

Šef policija Karačija Amir Šaik rekao je da su tri napadača došla u automobilu punom eksploziva, ali nisu uspeli da uđu u sam krug konzulata. Sva trojica su ubijena.

U međuvremenu, separatistička grupa Oslobodilačka armija Balučistana preuzela je odgovornost za napad.

Lokalni mediji javili su, pozivajući se na policiju i očevice, da se prvo čula snažna eksplozija, a zatim pucnjava.

Isti izvori navode da je grupa od četiri muškarca pokušala da uđe u Konzulat i otvorila vatru na pripadnike bezbednosti, prenosi "Sputnjik".

- Premijer je naredio istragu incidenta kako bi se utvrdilo ko stoji iza ovoga - saopšteno je iz kabineta premijera Imrana Kana.

U saopštenju se navodi da je ovaj napad dio zavjere čiji je cilj potkopavanje ekonomske i strateške saradnje dvije države.

- Ovakvi incidenti nikada neće moći da pokvare odnose Kine i Pakistana - navodi se u saopštenju.

Kina je najbliži saveznik Pakistana, koja je u ovu zemlju kroz različite aktivnosti uložila više milijardi dolara.