Vesti

0

Haradinaj i komandant Kfora ocenili da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra

Autor: MIM/ AP

Izvor: Beta

Haradinaj i komandant Kfora ocenili da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra

Izvor: Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

Haradinaj je pohvalio saradnju kosovskih institucija i Kfora u procesima razvoja Kosova, posebno ističući saradnju te misije sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

Premijer je Kuočiju uručio "Zlatnu kartu Kosova" za "konstruktivnu ulogu na čelu Kfora i stalnu saradnju" dok je italijanski general obavestio Haradinaja o rezultatima vežbe "Srebrna sablja" koju je organizovao Kfor.

 

Tači i Veselji naredne nedellje u višednevnoj poseti SAD

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji boraviće od ponedeljka, 26. novembra u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama tokom koje će se sastati sa visokim američkim zvaničnicima.Televizija Klan Kosova prenela je da će Veselji imati sastanke u Beloj kući, Stejt departmentu, Pentagonu i Kongresu.

Prištinski mediji su preneli i da će u isto vreme u SAD boraviti i predsednik Kosova Hašim Tači koji će se kako su naveli, sastati sa visokim američkim zvaničnicima koji se direktno bave pitanjem dijaloga Kosova i Srbije.

"Predsednik će imati mnogobrojne sastanke sa zvaničnicima SAD, koji poznaju detalje dijaloga, od kojih će, kako se očekuje, dobiti podršku za proces i neophodnost postizanja sporazuma između Kosova i Srbije", rekao je za RTK neimenovani diplomatski izvor.

SAD su učestvovale u svim fazama pregovora Kosova i Srbije, od Rambujea do sadašnjeg dijaloga o normalizaciji odnosa.

Visoki zvaničnici SAD nisu odbacili mogućnost korekcije granica kao rešenje za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

 

Vlada Kosova: Odluka o taksama u skladu s članom 18 Sporazuma CEFTA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj naveo je u pismu ambasadorima članica EU i visokoj predstavnici Federiki Mogerini da je osnov za uvodjenje taksi Srbiji i BiH u članu 18 Sporazuma CEFTA i da je to odgovor na pokušaje te dve zemlje da podriju suverenitet Kosova.

"Ova odluka je doneta u skladu s članom 18 Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Odluka je odgovor na tekuću destruktivnu akciju Srbije i BiH koja pokušava podrivati suverenitet Kosova", navodi se u pismu koje su objavili prištinski mediji.

U pismu se avodi da Kosovo čvrsto veruje da je dijalog zasnovan na dobroj volji i uzajamnom poštovanju jedini način da se izgradi poverenje izmedju zemalja i naroda i unapredjenje trajnog mira, jačanja regionalne stabilnosti i povećanje prosperiteta.

"Zbog toga, Vlada je snažno posvećena postizanju sveobuhvatnog dugoročnog mirovnog sporazuma sa Srbijom koje se bavi svim političkim, bezbednosnim, ekonomskim, privrednim i kulturnim pitanjima", kaže se u pismu.

Hardinaj je dodao da Kosovo dosledno i odlučno sprovodi i poštuje sve svoje medjunarodne obaveze, uključujući CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i priruživanju s EU i da će nastaviti to da čini.

"Kosovska vlada poziva predstavnike EU kao posrednike u dijalogu izmedju Kosova i Srbije da prisili Srbiju i BiH da ispune svoje obaveze prema CEFTA i drugim sporazumima", navodi se u pismu.

Povodom razloga koji su doveli do uvodjenja takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH u pismu se navodi da član 18 CEFTA dopušta svojim članovima da preduzimaju bilo koju radnju neophodnu za "zaštitu osnovnih sigurnosnih interesa ili za primenu medjunarodnih obaveza ili internih politika".

"Srbija, uz podršku BiH, stalno i aktivno pokušava podrivati bezbednost Kosova, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Njene akcije krše obavezne pravne i političke obaveze, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa. Ove akcije su ugrozile ključne bezbednosne interese Republike Kosovo", navodi se u pismu.

Kao primer se navode kampanja Srbije da zemlje povuku priznanje Kosova, akcija Srbije u Interpolu, što je podržala BiH, kao i fizički napadi, ignorisanje srpskih vlasti da naredi sprovodjenje prevoznih sredstva Kosova i gradjana Kosova, koristeći teritoriju Srbije kao tranzit u drugim evropskim zemljama, hapšenja, pretnje i druga krivična dela prema srpskih predstavnicima i pripadnicima etničkih Srba iz Kosvoskih bezbednosnih snaga.

Kao primer takvog ponašanja se navodi da je Srbija kršila sporazuma o učešću predstavnika Kosova u regionalnim organizacijama i inicijativama, uskraćivanje zvaničnicima Kosova, uključujući članove parlamenta, ministre i predstavnike Vlade, pravo da učestvuju u manifestacijama koje se organizuju u Srbiji i BiH.

Kosovske sportske federacije i umetnici lišeni su prava da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima, dok su u oblasti slobodne trgovine Srbija i BiH više puta prekršile CEFTA i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenulo Kosovo, navodi se u pismu.

"Kosovo se strogo pridržavalo uslova CEFTA. Medjutim, akcije Srbije i BiH učinile su nemogućim stvaranje legitimne zone slobodne trgovine. Najnovije kršenja uključuju činjenicu da je Srbija namerno odbacila sporazum o integrisanom upravljanju granicom, odbijanjem da koriste sredstva koje finansira EU za granične objekte, čime su izazvali gubitak od 12 miliona evra u donatorskim sredstvima za Kosovo", navedeno je u pismu.

Kao razlog za donošenje odluke Vlada Kosova navodi se da Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim procedurama, uključujući i one koji se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carine i PDV-a.

"Roba iz Srbije i BiH - posebno hrana i gradjevinski materijal - dobiju nezakonitu dodatnu državnu pomoć čime dodatno remete domaće tržište. Kosovski proizvodi nemaju pristup srpskom i bosanskom tržištu ili se suočavaju s različitim netarifnim barijerama. Na primer, srpske i bosanske vlasti zloupotrebljavaju proces sanitarnih i fito sanitarne sertifikaciju uzimanje uzoraka iz svakog proizvođača kamiona pića, u poredjđenju sa standardnom praksom 3-5 kamion inspekcije na svakih 100. Takodje su odbili izdavanje dozvola za specijalizovane proizvode proizvodene na Kosovu, kao što su farmaceutski proizvodi, odbijaju priznati potvrdu o poreklu koju izdaju organi vlasti Kosova", navodi se u pismu.

Haradinaj je dodao da je Kosovo opredeljeno za princip slobodne trgovine.

"Slobodna trgovina zahteva medjusobno priznanje, stvarnu i recipročnu saradnju. Republika Kosovo je za mnogo godina demonstrirala značajno strpljenje u odnosu na neprijateljstvo u stalnom povećanju i na provokacije. Tarife koje su uspostavljene su neizbežan rezultat takvog delovanja", kaže se u pismu predstavnicima EU i ambasadorima akreditovanim u Prištini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR