UĆUTKAJTE KAŠOGIJA: CIA ima snimak instrukcija princa Salmana

D. Savić

22. 11. 2018. u 13:54

Turski sajt "Hurijet dejli njuz" objavio da američka obaveštajna služba ima snimak koji dokazuje da je saudijski prestolonaslednik naređivao ubicama novinara

УЋУТКАЈТЕ КАШОГИЈА: ЦИА има снимак инструкција принца Салмана

Mohamed bin Salman AP Photo

CIA ima snimak telefonskog razgovora u kome saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman daje instrukcije da se "ućutka Džamal Kašogi što je pre moguće", objavio je turski sajt "Hurijet dejli njuz", koji dalje navodi da je direktorka CIA Đina Haspel "signalizirala" postojanje snimka tokom posete Ankari prošlog meseca.

Objava je stigla nedugo pošto je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini u razgovoru sa turskim šefom diplomatije Mevludom Čavušogluom izjavila da svi "zaista odgovorni" za ubistvo novinara Kašogija treba da odgovaraju. Rijad je najpre tvrdio da ne zna šta je sa Kašogijem, ali je posle nekoliko nedelja priznao da je on ubijen i lišio slobode 21 osobu odgovornu za zločin.

Sada, međutim, CIA direktno upire prstom u Muhameda, omiljenog sina saudijskog kralja Salmana. Dok američki mediji spekulišu o ceni nagodbe SAD i njenog saveznika Saudijske Arabije oko ovog slučaja, oglasio se šef Bele kuće Donald Tramp, koji je zahvalio Rijadu zbog smanjenja cene nafte: "Sjajno! Cene nafte padaju!", napisao je Tramp na "Tviteru", i dodao: "Hvala, ti Saudijska Arabijo, ali hajde još niže!"

Cena sirove nafte pala je ispod 65 dolara po barelu, sa 86 dolara u oktobru. Tramp je rekao da ne namerava da otkaže vojne ugovore sa Rijadom.

SALMANU "OTKAZ" OD ERDOGANA

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se neće sastati sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom (na slici) tokom samita G20 u Argentini. Do pogoršanja odnosa dveju zemalja je došlo pošto su turski mediji u više navrata objavili da princ Salman stoji iza ubistva novinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije