22. novembar  2018. 13.04  →  19.48 | Izvor: Tanjug

EK: Mađarska nam duguje objašnjenje zbog odluke o azilu

SKOPLJE, BRISEL -

Evropska komisija istog je stava kao i evropski komesar Johanes Han koji je kazao da odluka o obezbeđivanju azila bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom zahteva dodatno objašnjenje od strane mađarskih vlasti.

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas je naglasio da nema bežanja od vladavine prava, prenosi MIA.

nikola, gruevski

On je kazao da je odluku doneo sudija i da "tu ne postoji ništa što Evropska komisija može da uradi", ali je istakao da "to ne znači da nije potrebno dodatno objašnjenje".

Ovakva vrsta odluka, kazao je Shinas, zahteva dodatno objašnjenje.

Dimitrov: Gruevski neće uticati na odnose s Mađarskom

"Makedonija neće pogoršavati odnose sa Mađarskom i susedima zbog bivšeg premijera Nikole Gruevskog", rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov za tv Telmu.

Dimitrov je to rekao upitan da li će reakcija Makedonije u odnosu na Mađarsku ostati samo na slanje protestnog pisma.

"Makedonija, bez obzira na Gruevskog, računa na podršku Mađarske na putu ka EU i NATO", istakao je Dimitrov.

On je dodao da Makedonija ima interes da Mađarska podrži makedonsko članstvo u NATO i početak pristupnih pregovora za EU.

Dimitrov smatra da je odobrenje azila Gruevskom u Mađarskoj "ironija i paradoks", jer, kako kaže, reč je o čoveku tokom čije vladavine je Evropska komisija je označila Makedoniju kao zarobljenu državu.

Takođe, on je dodao da je Gruevski osumnjičeni u još četiri istražna postupka koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Dimitrov je zaključio da "slučaj Gruevskog" pokazuje koliko je bitna regionalna saradnja i da Makedonija nema interes da ugrožava svoje odnose u regionu.

Spasovski: Utvrđujemo kako je Gruevski pobegao u Mađarsku

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je danas da služba unutrašnje kontrole i kancelarija tužioca utvrđuju na koji način je bivši premijer Nikola Gruevski, kako kaže, pobegao iz Makedonije u Mađarsku.

"Želimo da dođemo do konkretnih informacija koje možemo podeliti s javnošću. Za nas je važno da ustanovimo šta se dogodilo u Makedoniji", rekao je Spasovski novinarima tokom vojnih vežbi u Krivolaku, prenosi MIA.

Prema njegovim rečima, MUP komunicira sa regionalnim policijskim službama i "stvar principa je da se na kraju predstavi izveštaj o tome da li je Gruevski imao nečiju podršku i kako je zapravo pobegao".

Komentarišući navode da je Gruevski iz Makedonije izašao koristeći ličnu kartu, rekao je da su, otkako je bivšem premijeru oduzet pasoš jula 2017, svi pogranični prelazi obavešteni da on ne može da napusti zemlju pokazujući ličnu kartu.

"Prvo bi trebalo utvrditi ko je odgovoran, ali i gde su propusti i manjkavosti sistema. Čim ih uočimo, možemo da te manjkavosti otklonimo kako bismo eliminisali opasnost od sličnih događaja u budućnosti", zaključio je makedonski ministar.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

браша  22. 11. 2018. | 20:36
Шта, ЕК очекује од Пеште признање да је дотични маџарски агент ? За продају салама и бакалука. Паз` да неће...