Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2018.
00:17
J. Arsenović - Vesti A

Ubijte me, ne dam kuću!

Dejan Arsić, 39-godišnji nezaposleni veteran iz sela Rujkovac u opštini Medveđa, dočekao je da mu država Srbija preti rušenjem starih pomoćnih objekata koje su već decenijama u vlasništvu njegove porodice. On koji je 1999. godine kao vojnik branio Kosovo i Metohiju, razočaran je besan i spreman da se pravnim, a kako kaže, ako bude trebalo i fizičkim putem odbrani od torture i nepravde u režiji nestručnih i nepravičnih državnih službi.

Lična arhiva
Radi kao drvoseča: Dejan Arsić

- Braniću svoj prag, prvo pravno, a onda fizički. Ako misle fizički da me uklone, nek pucaju slobodno. Prvo nek pucaju na mene i izbace moju bolesnu majku, onda nek rade kako hoće - ogorčen je Dejan.

On kaže da su objekti, za koje je dobio rešenje o rušenju zapravo čatmare, koje je njegov otac pre 45 godina pravio od kovanice i blata. U njima su njegovi roditelji ranijih godina čuvali stoku, dok sada on tu drži ogrevna drva. Nakon smrti oca, 2006. godine nasledio je kuću i plac sa pripadajućim objektima kojima sada preti rušenje.

- Sve je to građeno pre 45 godina, ima upotrebnu dozvolu i ušlo je u katastar, i moj otac je plaćao porez na te pomoćne objekte i nije mi jasno otkud sada iznenada to rešenje o rušenju. Nikakvi geometri nisu dolazili, prošle godine je samo neka avijacija nadletala i pre mesec dana su izvršili naknadno snimanje kada su valjda utvrdili da ti objekti, a kažem vam o kakvim se čatmarama radi, nisu upisani u katastar.

Dejan prati vesti i zna da je nadležna ministarka za građevinu najavila da će se rušiti samo oni koji su građeni poslednjih godina, a ne od pre nekoliko decenija.

- Ako budu došli sa građevinskom mehanizacijom prvo ću da pozovem medije i svedoke, advokata i policiju da vide šta i kako se radi sirotinji na pravdi Boga. Krivo mi je, hteo bih pravdu. Da li postoji u ovoj zemlji pravda? Da li te iste službe koje kinje nas sirotinju odlaze na vrata mafijaša, "biznismena", raznoraznih tajkuna, a ima ih na pretek koji se bave sumnjivim poslovima, koji su izgradili preko noći vile i bazene. Udaraju na ratne veterane, na stare i bolesne. Tako su neku staricu izbacili na ulicu za neki sićušni dug - navodi razočarani Dejan Arsić.

Dug za struju

Dejan je samo jedan od nezaposlenih muškaraca na jugu centralne Srbije, iako je objektivno u najboljim godinama. Nije se ženio, živi sa majkom invalidom, koja prima 11.600 dinara penzije. On radi kao drvoseča i obavlja druge sezonske poslove kako bi mogli da imaju za hleb i osnovne potrebe. Sada mu EPS preti izvršiteljima zbog 14.556 dinara duga za struju.

- To ću namiriti, pozajmio sam pare od rođaka i prijatelja, ali se pitam da li ti izvršitelji dolaze na vrata onih vila na Dedinju zbog milionskih dugova za struju - postavlja pitanje Dejan o doslednosti države da je prema svim dužnicima jednako stroga.

Dodatna zbrka

U rešenju o rušenju navedeno je da se ruše četiri objekta, jedan od čak 500 kvadrata.

- Ja imam jednu čatmaru od 55 i jednu od 25 kvadrata, ali od 15 i od 500 kvadrata ne postoji na našem placu. Postoji jedan objekat kod komšije, razdvaja nas potočić, koji ima možda i više od 500 kvadrata. Verovatno su ga pripisali meni. Te službe su nestručne, ne rade svoj posao i posle njihove greške mi građani moramo da plaćamo - jada se Dejan Arsić.

Kaže da nije kivan na predsednika države i premijerku jer se "oni bave mnogo većim problemima nego što su moji", ali se pita da li u ovoj zemlji postoji pravda za običnog čoveka?
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online