Transparentnost: Svi hvale predlog budžeta koji niko nije video

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija izrazila je danas čuđenje zbog toga što je u gotovo svim medijima Predlog budžeta Srbije za 2019. godinu pohvaljen, iako ga niko nije video jer još nije objavljen na internet prezentaciji Vlade Srbije.
Transparentnost: Svi hvale predlog budžeta koji niko nije video
Foto: 021.rs
"Mediji su kao jednu od glavnih vesti objavili da je Vlada 20. novembra usvojila predlog budžeta za 2019, a većinom su prenete i samohvale Ministarstva finansija i Vlade u pogledu kvaliteta tog budžeta da je 'razvojni, realan, uravnotežen', da je 'usmeren na poboljšanje kvaliteta života gradjana', 'ulaganje u kapitalne projekte', i 'na podsticanje daljeg rasta privrede'. Međutim, ni u trenutku kada se vest o usvajanju budžeta pojavila u medijima, ni 15 sati kasnije, u momentu pisanja ovog teksta, predlog zakona o budžetu za 2019. godinu nije objavljen na internet prezentaciji Vlade Srbije, tako da je tačnost ocena o kvalitetu budžeta, pa čak i tačnost osnovnih podataka nemoguće proveriti", navodi se u saopštenju.
 
Ta organizacija je navela da je prva elektronska sednica Vlade održana pre gotovo deceniju i da se odavno ne razmatraju odštampani nacrti zakona koje bi trebalo redigovati i skenirati radi objavljivanja, već je sve što je usvojeno na sednici moguće istog časa objaviti i na veb prezentaciji.
 
"Ministarstvo finansija imalo je rok do 15. oktobra da dostavi Vladi nacrt zakona o budžetu, kako bi Vlada imala 15 dana da taj dokument razmotri. Na sajtu Ministarstva finansija nacrt najvažnijeg zakona nije objavljen, tako da javnosti nije bio dostupan za dostavljanje komentara i predloga, a nepoznato je da li je bio dostupan i članovima Vlade. Sama Vlada je imala rok da predlog Zakona o budžetu dostavi Skupštini do 1. novembra, i taj rok je prekršen peti put za redom. Ove godine rok je probijen za 20 dana, što je nešto bolje nego ranijih godina", navela je Transparentnost u komentaru. 
 
Dodaje se da će poslanici tako imati 25 umesto 45 dana da razmotre nekoliko hiljada stranica teksta budžeta, obrazloženja i pratećih zakona, ukoliko se bude čekalo do krajnjeg datuma propisanog Zakonom o budžetskom sistemu.
 
"Naravno, ukoliko vreme za raspravu bude utrošeno obrazlaganjem besmislenih amandmana, u skladu sa praksom koju su poslanici vladajuće većine započeli upravo u vezi sa donošenjem budžeta, pre godinu dana, od toga neće biti koristi", dodaje se.
 
Transparentnost je podsetila da je kašnjenje u donošenju ključnih budžetskih dokumenata glavni razlog za loš plasman Srbije na međunarodnom istraživanju Indeks otvorenosti budžeta.
 
Prema poslednjem objavljenom Indeksu iz januara 2018, Srbija je zauzela 62. mesto od 115 zemalja, sa 43 od 100 mogućih poena.
  • Мајстор

    21.11.2018 18:18
    И Мали Маргарита
    Да су ови из Транспарентност Србија гледали филм Саше Петровића "Мајстор и Маргарита", по истоименом роману Булгакова, сетили би се чувене опаске једног режимског књижевног критичара:"Не мора се нешто прочитати да би се осудило."
    Е па, овде важи обрнуто. Нико није видео буџет, а сви режимски службеници су одушевљени. Знају да ће за њих бити. За остале, шта остане...
  • BoeserWolf

    21.11.2018 16:57
    @Jovan
    Nisam religiozan ali kad vidim ljude koji razmišljaju kao ti, poželim da pakao postoji.
    A ako fakat postoji, siguran sam da za botove ima posebno mesto do kog ni Hitler uprkos svom trudu nije uspeo da stigne.
  • Novosadista

    21.11.2018 13:38
    mora tako
    Moraju da hvale Budzet jer da su ga videli verovatno ne bi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.