Rimska policija zaplenila osam vila mafijaškog klana

Ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnica su pratili ulazak 600 policajaca u vile.

Rimska policija je zauzela osam vila nezakonito sagrađenih novcem zloglasnog mafijaškog klana u jugoistočnom delu grada. Vile će biti uništene buldožerima.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini i gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi bili su na licu mesta dok je 600 policajaca zauzimalo vile klana Kazamonika.

Video objavljen na Fejsbuk stranici gradonačelnice prikazuje policiju kako zauzima jednu od vila.

Nova populistička vlada Italije se već ranije obračunavala sa klanom Kazamonika.

Članovi klana su većinom romskog porekla i u junu su neki od njih napali Salvinijev plan za sprovođenje popisa romske populacije u Rimu. Njegova partija Liga vodi jaku anti-imigracionu politiku.

Gradonačelnica Rađi je rekla da su vile, koje se nalaze u kraju Kuadraro, izgrađene bez poštovanja rimskih zakona o gradnji i ruže pejzaž ovog dela grada. Neke su izgrađene na „delovima istorijskog akvadukta Feliče".

Ona je članica populističkog pokreta Pet zvezdica (M5S), koji je u koaliciji sa Ligom.

„Ovo je istorijski dan za Rim i njegove stanovnike", rekla je. „Stavljamo tačku na godine ilegalne gradnje i poslali smo jasnu poruku Kazamonika klanu."

Članovi klana Kazamonika
EPA
Nije jasno gde će izbačeni članovi sada otići

Policija je u vilama zatekla 30 ljudi. Neki su kuće napustili kolima, a neki peške, prenosi list Korijere dela Sera.

Tokom pretresa je pronađena droga, a operacija je počela u zoru. Snimak sa Fejsbuk strane gradonačelnice prikazuje kitnjast enterijer, sa pozlaćenim statuama životinja i freskama na plafonu.

Zaplenjena vila Kazamonika, 20. novembar 2018.
EPA
Policijske akcije su se pretvorile u pravi medijski dogaćaj
Salvini ispred Kazamonika vile
Getty Images
Salvini je u junu pozirao ispred oduzete Kazamonika vile

Gradonačelnica na udaru

Gradonačelnica Rađi je u subotu oslobođena optužbi da je lagala u vezi angažovanja zvaničnika u njenom kabinetu.

Ona je ranije bila optužena za lažno svedočenje u korist Renata Mare, nominovanog za direktora Turističke organizacije Rima. Tužioci su tražili kaznu od deset meseci zatvora.

Rađi je već dugo pod salvama kritika zbog loše infrastrukture i problema sa odlaganjem otpada u glavnom gradu Italije.

Rekla je da su vile Kazamonika sagrađene pre 30 godina i da simbolizuju „nemoć dosadašnjih vlasti da se suoče sa kriminalcima". Navela je da je u pitanju najimpresivnija akcija prestoničke policije u borbi protiv kriminala.

  • Milomije

    21.11.2018 14:17
    Samo napred
    Valjda cemo i mi tako napredno, valjda i kod nas ima nezakonitih vila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?