Karlos Gon ipak ostaje na čelu Renaulta

Francuska kompanija Renault odlučila je da Karlos Gon ostane njen glavni izvršni direktor, uprkos tome što je uhapšen u Japanu pod sumnjom da je zloupotrebio imovinu Nissana i da je umanjivao iznos svojih prihoda u poreskim prijavama, javlja agencija AP.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.11.2018.

09:00

Karlos Gon ipak ostaje na čelu Renaulta

Prethodno je upravni odbor kompanije Renault objavio da će Tjeri Bolor, drugi po značaju čovek u kompaniji, privremeno zameniti Gona.

Francuski proizvođač automobila naveo je da će dodatno ojačati savez sa Nissanom. Ovaj savez inače čini i treći partner - manji proizvođač automobila Mitsubishi.

U sredu nije bilo novih saopštenja od tužilaca u Tokiju o ovom slučaju, kao ni izjava za javnost samog Gona, a nije objavljeno ni gde ga drže, dodaje AP.

Vlade Japana i Francuske su potvrdili svoju podršku grupaciji Renault-Nissan-Mitsubishi, jednom od lidera u auto industriji sa 10,6 miliona prodatih vozila u 2017. godini, podseća američka agencija.

Predsednik jeden od najveći svetskih automobilskih grupacija, Karlos Gon, zadržan je u u ponedeljak u pritvoru u Tokiju, nakon što se dobrovoljno javio na saslušanje na poziv tužilaštva.

Na teret mu se stavlja da je u pet navrata umanjio prijavljeni iznos zarade od 2011. do 2015. godine. On je poreskoj službi u tom periodu prijavio sumu od 4,9 milijardi jena (oko 37 miliona evra), iako je zaradio 10 milijardi jena.

Osim toga, japanske vlasti su optužile Gona i da je imovinu kompanije koristio u lične svrhe. Nakon vesti o hapšenju svog predsednika oglasio se i Nissan najavivši da će Gon biti otpušten.

Nakon toga, oglasio se i ministar finansija Francuske, Bruno Le Mer, koji je izjavio za BBC News da Gon "više nije u poziciji da vodi Renault". Francuska inače ima udeo od 15% u vlasništvu kompanije Renault.

Podsećamo, vest o hapšenju Karlosa Gona prouzrokovala je u ponedeljak pad cene akcija Renaulta za 8,43 odsto na pariskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: