Najnovije vesti
Vesti Svet
IPAK NIJE RUS Novi direktor Interpola je Kim Džong Jang

IPAK NIJE RUS Novi direktor Interpola je Kim Džong Jang

Kandidat iz Južne Koreje Kim Džong Jang izabran je za novog direktora Interpola, javio je "Sputnjik".

interpol Foto: Wikipedia
interpol

Kim je u izbornoj trci pobedio veterana ruskih bezbednosnih službi Aleksandra Prokopčuka, čijem izboru su se oštro suprotstavile SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje, navela je agencija AP.

Bela kuća je zajedno sa evropskim saveznicima lobirala protiv Prokopčukovih namera da postane novi šef globalne policijske organizacije, uz isticanja da bi njegov izbor vodio daljim pokušajima Rusije da zloupotrebi "crvene poternice" s ciljem obračunavanja sa političkim protivnicima i odbeglim disidentima.

Moskva je saopštila da je ovde reč o "nekoj vrsti intervencije u izborni proces ove međunarodne organizacije".

Kimova pobeda pokazuje da je osvojio najmanje dve trećine glasova na generalnoj skupštini.

Kim, policijski službenik iz Južne Koreje, bio je na mestu vršioca dužnosti posle Mengovog odlaska i potpredsednik Interpola.

Interpol se, kako ističe AP, suočio sa ključnim momentom u svojoj istoriji, jer su njeni članovi odlučivali da li da predaju mandat Prokopčuku ili Kimu, jedinim kandidatima za funkciju direktora te organizacije.

Sa sedištem u Lionu, Interpol je čuven, pre svega, po svojim "crvenim poternicama" koje identifikuju osumnjičene za kojima traga druga zemlja, stavljajući ta lica na listu "najtraženijih" u svetu.

On će na tom mestu biti do 2020. godine i završiti četvorogodišnji mandat svog prethodnika, Menga Hongveja, koji je pritvoren u Kimi u sklopu antikorupcijske čistke.