Kardinal: Izgurali Hrvate iz jednakopravnosti BiH 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Visoki predstavnici koji su dosad bili u BiH, verovatno su mislili da će problem najlakše rešiti s dva naroda pa su Hrvate polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti, rekao je večeras nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i potvrdio da je pozvan na inauguraciju članova Predsednišva BiH, ali da dolazak nije mogao ukalkulisati u svoje vreme.

„Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila“, poručio je Puljić, napominjući da se Dejtonom pokazalo da nemaju svi jednaka prava u BiH rekao je Puljić u Dnevniku Nove TV

Naveo je da su visoki predstavnici koji su dosad bili u BiH verojatno mislili da će problem najlakše rešiti s dva naroda pa su Hrvate polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti.

„Sada se moramo složiti i izboriti za ta jednaka prava, a verujem da će i Evropa napokon shvatiti da nas ne može ignorisati. Dejtonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje“, istakao je Puljić.

Poručio je da ne navija za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države.

Upitan da li razgovara s predstavnicima pravoslavne crkve i Islamske zajednice u vezi s tim problemom, Puljić odgovara da razgovara, ali da to nije stvar verskih zajednica.

„To je stvar politike i kreatora ove političke situacije“, poručio je Puljić, dodavši da takve stvari treba da rešavaju diplomati.

Dodao je da verske zajednice itekako mogu doprineti rešavanju problema ako ih slušaju.

„Ako nas ne žele čuti, znaju nas medijski linčevati poručujući da smetamo njihovoj delatnosti“, rekao je on.

Na insistiranje da navede primer, kardinal Puljić je rekao da je medijski linčovan kada je rekao da zakonski gledano sadašnji izbor nije bio pravedan.

„Onda su me zvali nacinalistom i fašistom“, požalio se kardinal.

Na pitanje hoće li sarađivati sa članom Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ističe da ne može protiv zakona.

„Crkva mora naći put da opstane, ali i tražiti svoja prava“, zaključio je kardinal Puljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari