Najnovije vesti
Vesti Politika
ŠEF DANSKE DIPLOMATIJE U SRBIJI Vučić i Samuelson: Podrška evropskom putu Srbije

ŠEF DANSKE DIPLOMATIJE U SRBIJI Vučić i Samuelson: Podrška evropskom putu Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra inostranih poslova Kraljevine Danske Andersa Samuelsona, prvog šefa danske diplomatije koji posećuje našu zemlju posle dugog niza godina.

Anders Samuelson, Aleksandar Vučić Foto: Koča Sulejmanović / EPA;
Anders Samuelson, Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je ministru Samuelsonu rekao da ga raduje interesovanje Danske za intenziviranje političkog dijaloga sa Srbijom, jer Srbija može mnogo da nauči od Danske u oblasti ekonomije i vladavine prava, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

On je zahvalio na podršci našim težnjama za članstvom u Evropskoj uniji, izrazivši nadu da će se napredak na evropskom putu odraziti i kroz veće poverenje danskih investitora za ulaganje u srpsku ekonomiju, imajući u vidu i odlične rezultate ekonomskih reformi i drugih mera.

Predsednik Vučić je takođe zahvalio na finansijskoj pomoći Danske za realizaciju Regionalnog stambenog programa za izbeglice i drugih programa namenjenih izbeglicama u Srbiji.

Ministar Samuelson je rekao da Danska ceni dugogodišnje diplomatske odnose sa Srbijom i da smatra da je neophodno da dve zemlje prodube saradnju u obostranom interesu.

On je ponovio podršku Danske evropskom putu Srbije, kao i celog regiona Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

Razgovarajući sa ministrom Samuelsonom o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao potrebu dijaloga sa Prištinom radi postizanja pravednog i održivog kompromisa, kao uslovu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali i naglasio da dijalog može da bude nastavljen tek kad Priština ukine odluku o uvođenju dodatnih taksi na robu iz Srbije, kojom krši sporazum CEFTA.

Samuelsen: Danska podržava evropsku perspektivu Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Danske Andersom Samuelsenom o nastavku bilateralne saradnje i upoznala ga sa napretkom u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Samuelsen je istakao da Danska podržava evropsku perspektivu Srbije i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da će se, kroz nove investicije i dalju ekonomsku i kulturnu saradnju, razvijati i unapređivati.

Brnabić se zahvalila na podršci i naglasila da su evropske integracije strateški prioritet Srbije i da se reformama pristupa ozbiljno i odgovorno, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ona je navela da se ulažu dodatni napori kako bi se unapredila regionalna saradnja.

Brnabić je istakla da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da će nastavak dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja biti mogući tek kada Priština ukine odluku o uvođenju dodatnih taksi na robu iz Srbije, kojom krši sporazum CEFTA.

Sagovornici su se složili da je dosadašnja saradnja u oblasti odbrane odlična i izrazili nadu da će privredna saradnja u narednom periodu biti intenzivirana, navedeno je u saopštenju.

Danska podržava kredibilnu politiku proširenja EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministrom inostranih poslova Danske Andersom Samuelsenom.

Razgovarali su o planovima Srbije u nastavku procesa pristupanja EU, efektima sprovođenja reformi, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama.

Jadranka Joksimović upoznala je danskog šefa diplomatije sa aktivnostima koje se preduzimaju u procesu EI i napomenula da bi EU - ukoliko želi da postane snažnija i konkurentija na globalnom planu, treblo da zadrži kredibilnu politiku proširenja visoko na agendi. Podsetila je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško spoljno-političko opredeljenje Vlade Srbije i da su reforme koje se sprovode u funkciji poboljšanja standarda i boljeg života građana, navedeno je u saopštenju.

U tom smislu, posebno je akcentovala značaj reformi u poglavljima 23 i 24, odnose se na vladavijnu prava, i ukazala da bi učinak ostvaren u navedenim, ali i drugim poglavljima, trebalo da doprinese otvaranju novih do kraja predsedavanja Austrije Savetom EU.

Ministar je obavestila Samuelsena da bi na taj način države EU pokazale da, na jasno zasnovanim procedurama i kriterijumima, vrednuju aktivnosti naše države u procesu EI.

Ministar za evropske integracije precizirala je da je Srbija posvećena dijalogu koji je, kako je ukazala, u funkciji pronalaženja održivog, kompromisnog i rešenja koje će doprineti normalizaciji prilika, kao i da su jednostrani potezi Prištine unazadili dijalog.

Ministar inostranih poslova Danske Anders Samuelsen rekao je da Srbija ima jasnu podršku Danske u procesu pristupnih pregovora sa EU. On smatra da pregovori sa našom državom treba da budu zasnovani na jasnim kriterijumima, takozvanim Kopenhaškim kriterijumima.

Posebno je naveo značaj poglavlja 23 i 24, i istakao da reforme treba nastaviti da bi dale još bolje rezultate.

Danski šef diplomatije pohvalio je aktivnu i konstruktivnu ulogu Beograda u rešavanju problema koji su važni za EU, ali i doprinos naše države regionalnoj stabilnosti, kaže se u saopštenju.