Vesti

0

Vučić: Gruevski u Mađarsku preko Srbije, dan pre raspisivanja poternice

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić: Gruevski u Mađarsku preko Srbije, dan pre raspisivanja poternice

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Vučić je gostujući sinoć na televiziji Hepi rekao da je Gruevski napustio Srbiju pre raspisivanja poternice i da bi "njegovo hapšnje dok je prolazio kroz Srbiju značilo otmicu".

Gruevski je napustio Makedoniju i ušao na teritoriju Albanije. Odatle je preko prelaza Božaj prešao u Crnu Goru. ;Zatim je preko Graničnog prelaza Gostun 11. novembra u 22.27 ušao u Srbiju, a iz Srbije u Mađarsku preko prelaza Horgoš 12. novembra, rekao je Vučić.

"Tek 13. novembra, u 19.35, dostavlja nam se međunarodna poternica od Interpola koju je Makedonija raspisala", kazao je Vučić. On je naveo i da je "sve urađeno u skladu sa zakonom".

"Da smo Nikolu Gruevskog hapsili dok je prolazio kroz našu zemlju, to bi bila otmica. Mi nismo divlja zemlja i ne možemo da hapsimo nikoga", rekao je Vučić.On je dodao i da "Srbija nema loše odnose sa Makedonijom".

"Oni su nama jedan od najbližim naroda i dobre odnose ćemo tek da imamo", rekao je predsednik Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije objavilo je 13. novembra uveče međunarodnu ;poternicu ;za bivšim makedonskim premijerom Gruevskim, koji je pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne.

 

Vučić s šefom danske diplomatije o jačanju saradnje, podršci putu Srbije u EU

Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Danske Andersom Samuelsonom kome je zahvalio na podršci Srbiji na njenom evropskom putu i izrazio nadu za većim ulaganjima danskih investitora u srpsku ekonomiju, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.Ministar Samuelson, prvi šef danske diplomatije koji posećuje Srbiju posle dugog niza godina, rekao je da Danska ceni dugogodišnje diplomatske odnose sa Srbijom i da smatra da je neophodno da dve zemlje prodube saradnju u obostranom interesu.

Samuelson je ponovio podršku Danske evropskom putu Srbije, kao i celog regiona Zapadnog Balkana.

Razgovarajući sa ministrom Samuelsonom o regionalnoj situaciji, Vučić je istakao potrebu dijaloga sa Prištinom radi postizanja pravednog i održivog kompromisa, kao uslova mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali i naglasio da dijalog može da bude nastavljen tek kad Priština ukine odluku o uvođenju dodatnih taksi na robu iz Srbije, kojom krši sporazum CEFTA, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je preneo Samuelsonu zadovoljstvo zbog interesa Danske za intenziviranje političkog dijaloga sa Srbijom, reakvši da Srbija može mnogo da nauči od Danske u oblasti ekonomije i vladavine prava.

On je zahvalio na podršci težnjama Srbije da postane član EU i izrazio nadu da će se napredak na evropskom putu odraziti i kroz veće poverenje danskih investitora za ulaganje u srpsku ekonomiju, imajući u vidu i odlične rezultate ekonomskih reformi i drugih mera, navodi se u saopštenju.

Vučić je takođe zahvalio na finansijskoj pomoći Danske za realizaciju Regionalnog stambenog programa za izbeglice i drugih programa namenjenih izbeglicama u Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR