Najnovije vesti
Vesti Svet
Španska katolička crkva želi da iskoreni seksualno zlostavljanje maloletnika

Španska katolička crkva želi da iskoreni seksualno zlostavljanje maloletnika

Španska katolička crkva želi da iskoreni slučajeve seksualnog zlostavljanja maloletnika u okviru crkve i ne sakriva ih, izjavio je predsednik Španske biskupske konferencije kardinal Valjadolida Rikardo Blaskez Perez.

madrid Foto: Wikipedia / Wikipedia
madrid

On je rekao da Crkva otvoreno priznaje slučajeve zlostavljanja različite prirode i da je donela čvrstu odluku da to iskoreni.

- Zlostavljanje ne bi trebalo pokrivati, niti na njih odgovoriti na pogrešan način - istakao je Blaskez.

Španski kardinal ponovio je zaključke sastanka lidera crkava širom sveta, koji je održan prošlog meseca u Rimu, rekavši da bi suočavanje sa problemom zlostavljanja u svim aspektima te pojave mogla da bude mogućnost za istorijsku reformu, javio je AFP.

Katolička hijerarhija u Španiji pod pritiskom je zbog skandala i slučajeva na lokalnom i širem nivou, usled navoda da se povlači kada se radi o odgovoru na optužbe o zlostavljanju. Generalni sekretar Španske biskupske konferencije otac Hoze Marija Hil Tamajo prošle sedmice je izjavio da je španska Crkva održavala "saučesničku tišinu" u vezi sa slučajevima u širem kontekstu "neaktivnosti španskog društva". Španska katolička crkva prošle sedmice je oformila komisiju koja će biti zadužena za stvaranje novih pravila kojim će se sprečiti seksualno zlostavljanje dece.

Najprodavaniji dnevni list u Španiji "El pais" prošlog meseca je objavio da je španska katolička hijerarhija decenijama svesno ćutala o većini slučajeva seksualnog zlostavljanja u okviru crkve. Novine su objavile i svedočenja nekoliko ljudi koji su izjavili da su ih članovi sveštenstva seksualno zlostavljali.